Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(10:00):243cm   Komárom(11:00):247cm   Esztergom(11:00):231cm   Budapest(11:00):307cm   Paks(11:00):216cm   Baja(10:00):349cm   Duna Mohács(11:00):358cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
KÖZLEMÉNY    2013.04.05. 15:51
KÖZLEMÉNY

KÖZLEMÉNY AZ ÖSSZEHANGOLT VÍZKORMÁNYZÁS KÖVETKEZŐ LÉPÉSÉRŐL A HORTOBÁGY-BERETTYÓ BELVÍZRENDSZERÉN

Tegnap lezárásra került a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgya, a Mezőtúri árvízkapu. Az érkező belvizek a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt nem tudnak természetes úton (gravitációsan) bejutni a folyóba. A három érintett Tiszántúli (debreceni), a Közép-Tisza-vidéki (szolnoki), és a Körös-vidéki (gyulai) vízügyi igazgatóságok területén a belvízi elöntések nagysága 81 195 ha (melyből 42 000 ha szántó). Ez Magyarország teljes belvízi elöntöttségének 50 %-a.
 
A lezárás következtében a Hortobágy-Berettyó folyó medre maga is tározóvá vált. A következő napokban ezért a vízügyi szolgálat, a Hortobágy-Berettyóba érkező belvizeket szivattyúval emeli be a Hármas-Körösbe. A szivattyúk telepítése folyamatban van. 24 provizórikus szivattyú kerül telepítésre, az ott előkészített csővezetékekhez csatlakoztatva. A szivattyúzás 3 igazgatóságot érint, akik közösen építik ki a rendszert. A kiépítésre kerülő kapacitás 12 m3 vizet képes másodpercenként átemelni. Szükség esetén a kapacitás tovább növelhető.
 
Annak érdekében, hogy a folyóban kialakuló vízszintek ne legyenek károsan magasak, azzal is csökkentik a Hortobágy-Berettyó medrébe jutó vízhozamokat, hogy a folyó felső szakaszán is bezárták az Ágotai-elzáró művet. Ez lehetővé teszi, hogy az Ágotai-elzáró mű alatt a belvizek beemelése továbbra is zavartalanul történjen a Hortobágy-Berettyó medrébe.
 
Az Ágotai-elzáró műhöz érkező belvizeket oldalirányba, a Nagyiványi belvíztározóba vezetik ki. A belvíztározó feltöltését az érintettekkel egyeztették. Az így rendelkezésre álló belvízi tározóhely, valamint a Hortobágy-Berettyó medre, a szivattyúzás mellett elegendő helyet biztosítanak addig, amíg a Hármas-Körös árhulláma levonul és a belvíz természetes úton, gravitációsan engedhető a folyóba.
 
Az összehangolt műveletek, és a szivattyúzás együttes hatása csak lassan lesz érezhető, tekintettel az elöntött területek nagyságára, valamint az emelkedő közép-tiszai árvízszintekre.
 Az első nyolc szivattyú holnap délelőtt 10 és 14 óra között kezdi meg működését. A pontos időpontról holnap, a reggeli órákban értesítjük a közvéleményt.

Országos Vízügyi Főigazgatóság

Fel Fel