Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):218cm   Komárom(22:00):229cm   Esztergom(22:00):206cm   Budapest(22:00):281cm   Paks(22:00):200cm   Baja(22:00):350cm   Duna Mohács(22:00):369cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.14. 15:01
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 HIDROMETEOROLÓGAI HELYZET

Ma a Dunántúlon változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Másutt jobbára napos idő valószínű, de ismét gomolyfelhők képződnek, és keleten, északkeleten helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Már csak időnként élénkülhet meg az északi szél. A jövő hét végéig napos idő várható, időnként kevés felhővel, legfeljebb a nyugati határnál fordulhat elő egy-egy zápor. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2065 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 477 km-en (Tisza Szabolcsveresmart - Dombrád között, valamint Szeged-déli országhatár között, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Kettős Körös, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 937 km-en (Kraszna, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Dombrád-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakaszon, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásaiban, Kettős-Körös, Berettyó alsó szakasza, Sebes Körös alsó szakasza és a Hármas Körös felső szakasza).
 
III. fokú védekezés van 651 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakaszon Hortobágy-Berettyó, Hármas-Körösalsó és középső szakasza).
 
Rábán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
Zalán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
A Tisza Tiszapalkonya térségében tetőzik, felette apadás tapasztalható.
 
Kisköre és Csongrád között szakaszon a vízállásnak megfelelően III. fokú,Tiszakanyár-Kisköre, valamint Csongrád-Szeged közötti szakaszon II. fokú,Tiszakanyárig-Szabolcsveresmart és Szeged alatt (a D-i országhatárig) I. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
Krasznán stagnáló vízszintek a jellemzők. A vízállásnak megfelelően a II. fokúra szintet továbbra is fenn tartjuk.  
Bodrogon jelenleg II. fokú készültségi szint van érvényben. A következő időszakban folytatódik a nagyon lassú (esetenként stagnáló) apadás.
Takta lefolyását a lezárt Kesznyéten-i árvízkapu akadályozza, a III. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk. A következő időszakban nem számítunk változásra a vízállások tekintetében.
Zagyván is folytatódik a lassú apadás. A torkolati szakaszán a Tisza magas vízállása miatt III. fokú készültségi szintet rendeltünk el.
Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán az árvízkapu megnyitásával megindult a lassú apadás. Továbbra is mindenhol III. fokú készültség van érvényben.
A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható.
Berettyó teljes szakaszán folytatódik az apadás. A felső szakaszon I. fokú, az alsó szakaszán II. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
Sebes-Körösnek csak az alsó szakaszán van II. fokú készültség érvényben, elsősorban a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása miatt.
Kettős-Körösön folyatódik az apadás, I. fokú készültség van érvényben.
Hármas-Körösön teljes szakaszán apadás tapasztalható, az alsó és középsőszakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása fokozottan érvényesül.
 A következő időszakban a Duna vízgyűjtőjén nem számítunk jelentősebb árhullám kialakulására.
 

NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE

 
Balaton: 118 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
 Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott. 
 
 
 Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2810 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 97,943 millió Ft volt.
 
Összességében a Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok jellemzően II. ? III. fokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

 
Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem volt.  A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 179 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 82 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb  elöntések továbbra is Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, ahol 30 ezer ha felett van az elöntés, de18 ezer ha felett van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Békés megyében is csökkent az elöntött terület nagysága, jelenleg 16 ezer ha.
 
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 18 szakaszon I. fokú és 54 szakaszon II. fokú és 9 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget az Alföld középső és déli területein kell fenntartani.
 
A 278 db szivattyútelepből tegnap 174 db üzemelt, a 35 db szállíthatószivattyúval együtt 22,4 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben1045 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 76 millió Ft  volt. A csatornákon pedig a belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására kotrásokat kellett végezni.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
6 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 20 társulat II. fokú, 4 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Önkormányzatok:
31 önkormányzat I fokú, 25 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS

 
Marcal - A helyi vízkárelhárítási készültséget a Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság folyamatosan fenntartja. Egyházaskesző területén fokozott figyelő- és járőrszolgálat folyik az elkészült ideiglenes védvonalon.
 
Berki patak - Halogy település közelében a Himfai-tározó mentett oldali rézsűlábban fakadóvizek jelentek meg, valamint suvadási-repedési jelenségeket tapasztalt a tározóőr. A tározónál tovább folytatódott a tározó vizének leeresztése. Továbbra is figyelő és járőrszolgálatot tartanak fenn.
 
Kerka tározó - Alsószenterzsébet, a Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság figyelőszolgálatot és járőrszolgálatot teljesített.
 
Kebele tározó - Zalaszombatfa, a Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság figyelőszolgálatot és járőrszolgálatot teljesített.
 
Gaja-patak - helyi vízkárelhárítási készültséget tartanak fenn, fokozott 24 órás figyelő-jelentő szolgálat és II. fokú készültség van érvényben.
 
Kapos - A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakasz Dombóvár-Kurd közötti szakaszán jelentős és folyamatos apadás tapasztalható. A középső Kurd-Pincehely közötti szakaszon és a Pincehely-Szakály-Tolnanémedi szakaszon lassan apadó szintek tapasztalhatók. Dombóvári őrjárásában I. fokú a készültség. A Szakályi és Pincehelyi őrjárásban II. fokú a készültség. A Közép-dunántúli munkatársai vízügyi igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot látnak el, az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.
 

MEGTETT INTÉZKEDÉSEK:

 
Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
Az önkormányzati védekezési tevékenység támogatásának körében műszaki segítségnyújtás, szakmai irányítás és a szükséges tájékoztatás folyamatosan megtörténik. A vízhozammérő csoportok továbbra is vízhozam méréseket végeznek.
 
Beavatkozások:
  • Tovább folytatódik az egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, illetve a hullámveréssel  érintett szakaszok hullámverés elleni bevédése.
 
  • A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végzik.
 
  • Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó és csapadékvizet szakaszosan emelik át.
 
  • A vízügyi szolgálat munkatársai folyamatosan ellenőrzik a Hortobágy-Berettyó rendszer vízháztartási állapotát.
 
  • 2013. április 13-án reggel 8:10 órakor a Mezőtúr Árvízkapu megnyitása megtörtént.
 
  • A Nagyiváni tározótér fokozatos ürítésének megkezdését az Ágotai vészelzáró mű nyitásával engedélyezték a vízügyi igazgatóságok.
 
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság 2013, 04.14.
 

 

Fel Fel