Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.15. 15:50
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Alapvetően napos idő várható, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből keleten helyenként zápor, zivatar is kialakul. Éjszaka mindenütt csökken a felhőzet, és holnap már országszerte derült, száraz időre számíthatunk. Eleinte többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északi, északnyugati szél. A következő napokban is napos idő várható, időnként kevés felhővel, a nyugati, északnyugati tájakon fordulhat elő zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 2065 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.

I. fokú védekezés van 477 km-en (Tisza Szabolcsveresmart - Zalkod közötti, valamint Szeged-déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Kettős-Körös, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 937 km-en (Kraszna, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös alsó szakasza és a Hármas-Körös felső szakasza).
III. fokú védekezés van 651 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó, Hármas-Körös alsó és középső szakasza).
 
A Rábán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
A Zalán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
A Tisza Tiszapalkonya térségében tetőzik, felette apadás tapasztalható. Kisköre és Csongrád között szakaszon avízállásnak megfelelően III. fokú, Zalkod-Kisköre, valamint Csongrád-Szeged közötti szakaszon II. fokú, Szabolcsveresmart és Zalkod között, valamint Szeged alatt (a D-i országhatárig) I. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
A Krasznán stagnáló vízszintek a jellemzők. A vízállásnak megfelelően a II. fokú szintet továbbra is fenn tartjuk. 
A Bodrogon jelenleg II. fokú készültségi szint van érvényben. Folytatódik a lassú apadás.
A Takta lefolyását a lezárt Kesznyéten-i árvízkapu akadályozza, a III. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk. A következő időszakban nem számítunk változásra a vízállások tekintetében.
A Zagyván is folytatódik a lassú apadás. Torkolati szakaszán a Tisza magas vízállása miatt elrendelt III. fokú készültségi szintet fenn tartjuk.
A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán az árvízkapu megnyitásával megindult a lassú apadás. Továbbra is mindenhol III. fokú készültség van érvényben.
A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható.
A Berettyó teljes szakaszán folytatódik az apadás. A felső szakaszon I. fokú, az alsó szakaszán II. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
A Sebes-Körös alsó szakaszán van II. fokú készültség érvényben, elsősorban a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása miatt.
Kettős-Körösön folytatódik az apadás, I. fokú készültség van érvényben.
A Hármas-Körösön teljes szakaszán apadás tapasztalható, az alsó és középső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. A Tisza visszaduzzasztó hatása fokozottan érvényesül.
 

Nagytavak helyzetértékelése

 
Balaton: 118 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2690 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 84,9 millió Ft volt.
 
Összességében a Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - jellemzően továbbra is II. ? III. fokú készültségi szint mellett - levezethetők a következő napokban. A hosszan elnyúló védekezéshez mind az emberi, mind a műszaki háttér biztosított.

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem volt. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 169 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 76,6 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád és Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, ahol 30 ezer ha felett van az elöntés. Jász-Nagykun-Szolnok megyében már 30 ezer ha alá, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig 15 ezer ha körüli értékre csökkent az elöntött terület nagysága.
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 21 szakaszon I. fokú, 52 szakaszon II. fokú és 8 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. A III. fokú készültséget az Alföld középső és déli területein kell fenntartani.
A 278 db szivattyútelepből tegnap 170 db üzemelt, a 33 db szállítható szivattyúval együtt 21 millió m3 belvizet emeltek át. A belvízvédekezésben 1006 fő vett részt, a védekezés napi költsége 72,8 millió Ft volt. A csatornákon a belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására kotrásokat kellett végezni.
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
6 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 19 társulat II. fokú, 4 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Önkormányzatok:
31 önkormányzat I fokú, 26 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

Helyi vízkárelhárítás

Marcal - A helyi vízkár-elhárítási készültséget a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  folyamatosan fenntartja. Egyházaskesző területén fokozott figyelő- és járőrszolgálat folyik az elkészült ideiglenes védvonalon.
Berki patak - Halogy település közelében a Himfai-tározó mentett oldali rézsűlábban fakadóvizek jelentek meg, valamint suvadási-repedési jelenségeket tapasztaltak. A tározónál tovább folytatódott a tározó vizének leeresztése, a töltés tehermentesítése érdekében. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is figyelő és járőrszolgálatot tart fenn.
Kerka tározó - Alsószenterzsébet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálatot és járőrszolgálatot teljesített. A hétvégén munkavégzés nem történt.
Gaja-patak - helyi vízkár-elhárítási készültséget tartanak fenn, fokozott 24 órás figyelő-jelentő szolgálatot lát el a Közép-duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, II. fokú készültség van érvényben.
Kapos - A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően folyamatos apadás tapasztalható a középső Kurd-Pincehely közötti szakaszon és a Pincehely-Szakály-Tolnanémedi szakaszon. Dombóvári őrjárásában I. fokú a készültség. A Szakályi és Pincehelyi őrjárásban II. fokú a készültség. A Közép-duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el. Az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el. Az önkormányzati védekezési tevékenység támogatásának körében műszaki segítségnyújtás, szakmai irányítás és a szükséges tájékoztatás folyamatosan megtörténik.
A vízhozammérő csoportok továbbra is vízhozam méréseket végeznek.

Beavatkozások

- Tovább folytatódik egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, illetve a hullámveréssel érintett szakaszok hullámverés elleni bevédése.
- A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végzik.
- Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó és csapadékvizet szakaszosan emelik át a vízügyi munkatársak.
- Folyamatosan elemzik a Hortobágy-Berettyó rendszer vízháztartási állapotát.
- A Mezőtúri Árvízkapu 2013. április 13. óta teljesen nyitott állapotban üzemel. A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje lassan, de fokozatosan csökken.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013.04.15.
 

 

Fel Fel