Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.17. 15:43
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA

Ma a változó felhőzet mellett az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Nyugaton és északon, ahol lesznek erősebben felhős időszakok is egy-egy zápor is kialakulhat, északnyugaton zivatar sem kizárt. A Kisalföldön helyenként megélénkül a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 7 fok között alakul, de nyugaton néhány fokkal enyhébb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 17 és 22 fok között várható.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1942 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 411 km-en (Tisza Szabolcsveresmart - Zalkod közötti, valamint Szeged-déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakasza, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Berettyó alsó szakaszán, Kettős-Körös, Maros, Zala és a Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 956 km-en (Kraszna, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Sebes-Körös alsó szakaszán Hármas-Körös középső és felső szakaszán).
III. fokú védekezés van 575 km-en (Takta, Zagyva alsó szakaszán, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakaszán, Hortobágy-Berettyó, Hármas-Körös alsó szakaszán).
 
A rendelkezésre álló meteorológiai előrejelzések alapján a következő időszakban Duna vízgyűjtőjén kisebb árhullámok indulhatnak el. Az előrejelzések szerint Nagybajcs térségében I.fokú készültségnek megfelelő vízszintek alakulhatnak ki.
 
Az elmúlt napokban kialakult felső-tiszai árhullám délután Dombrádnáltetőzött I. fok körül.
A Bodrogon érkezett kisebb árhullám tegnap Felsőbereckinél II. fokot kissé meghaladóan tetőzött. Sárospataknál stagnálás tapasztalható.
A Sajón és Hernádon I. fokú szintet elérő árhullámok vonulnak le, amely a magasabb vízgyűjtő területen található hóvízkészletek olvadásából származnak. A Sajó, Hernád vízrendszeren érkezett kisebb árhullámok a Tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Az I. fokú készültségi szinthez tartozó vízszintet ugyan elérték néhol a vízállások, azonban fokozat elrendelésére nem volt szükség.
A korábbi, jelentős Tiszai árhullám továbbra is Tiszafüred térségében tetőzik.
A Hortobágy-Berettyón az árvízkapu nyitását követően folytatódik a lassúvízszint csökkenés.
A Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztó hatásaként elhúzódó árhullámra számítunk Csongrádnál. A tegnapi nap folyamán 7 cm-t emelkedtek a vízszintek ebben a szelvényben. Szolnoknál 8 cm-t emelkedett a Tisza vízállása 24 óra alatt.
Körösök vízállásai egyre erőteljesebben apadó tendenciát mutatnak.
 
Összességében a Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - jellemzően továbbra is II. ? III. fokú készültségi szint mellett - levezethetők a következő napokban.
 
A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. A mentett oldalon a fakadó vizek mennyisége jelentősen növekedett.Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány ?részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával- biztosítottak.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2719 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 58,1 millió Ft volt.
 

NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE

Balaton: mai napon 119 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
 Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

A napos, csapadékmentes időnek és a végrehajtott beavatkozásoknak köszönhetően tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. A felső talajrétegek telítettsége miatt elhanyagolható a beszivárgás, továbbra is a belvízlevezető csatornák a vízszállító képességének biztosítása a legfontosabb feladat.
Jelenleg 149 ezer ha a belvízzel elöntött terület, ebből 67 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki (24-27 ezer ha). Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig 13 ezer ha körüli értékre csökkent az elöntött terület nagysága.
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 76 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 20 szakaszon I. fokú és 49szakaszon II. fokú és 7 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget az Alföld középső és déli területein kell fenntartani.
A 278 db szivattyútelepből tegnap 163 db üzemelt, a 26 db szállíthatószivattyúval együtt 18 millió m3belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben1280 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 43 millió Ft volt. A csatornákon pedig a belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására kotrásokat kellett végezni.
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
10 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 20 társulat II. fokú, 2 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Önkormányzatok:
22 önkormányzat I fokú, 14 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS

Marcal - A 31+390 km és a 27+960 km szelvények közötti szakaszon a víztelenítéshez szükséges kiviteli munkálatok elkészültek. A vizek levezetése után történik meg az út, a nyílt árok és a magaspart helyreállítása tereprendezéssel.
Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tartottak a vízügyi szolgálat szakemberei.
Berki patak ? A Himfai-tározó vízszintje üzemi vízszint alá csökkent, így tegnap 6 órától megszüntette a készültséget a Víz?gyi Igazgatóság.
Kebele tározó ? Zalaszombatfa, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálatot és járőrszolgálatot teljesített. A kivitelező folytatta a helyreállítási munkákat.
Gaja-patak ? A Gaja-patak Fehérvárcsurgói-tározó feletti szakaszán a lassú apadás folytatódott. Fokozott 24 órás figyelő-jelentő szolgálatot lát el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, II. fokú vízkárelhárítási készültség van érvényben.
Kapos ? A Kaposon és mellékvízfolyásain is apadó vízállások jellemzőek. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el, az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség. A korábban nagy számban jelentkező depóniameghágások megszűntek a Kapos teljes szakaszán. A területen, a csappantyús zsilipeken történő víz visszaáramlás hatására lassan javuló belvízhelyzet figyelhető meg.
Fel Fel