Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(12:00):200cm   Esztergom(12:00):190cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(12:00):168cm   Baja(12:00):319cm   Duna Mohács(12:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.21. 13:03
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA

 
A Kárpát-medence egészén napos, száraz időjárás tapasztalható, az Alpok térségében - a Felső-Duna és a Dráva vízgyűjtőjén - is csapadékmentes, helyenként felhős az időjárás. A nap folyamán 20-23 fokos hőmérsékleti maximumok várhatók és éjszaka sem hűl 4-10 fok alá.
 
Az előttünk álló hét során is meleg idő lesz, csapadék hétfőn és kedden várható, jellemzően a későtavaszi záporok-zivatarok formájában. Ez azt jelenti, hogy nem lesz nagy, összefüggő csapadékzóna, így nagyobb területi vízterhelés sem, viszont az erős párolgás nem csak a záport szárítja fel, de csökkenti a területen kint levő belvizet is.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1609 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 381 km-en (Tisza Tokaj fölötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 711 km-en (Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád- Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
 
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
Dunán - az elmúlt napokban - a vártnál kisebb esőzések hatására kialakult árhullám várhatóan a mai nap folyamán tetőzik a Nagybajcsi szelvényben, I. fok alatti vízállásokkal.
 
Dráva vízgyűjtőjén az elmúlt 2 napban lehullott csapadék, illetve a fokozódó hóolvadás hatására a következő napokban jelentősebb vízszintemelkedésre számítunk, várhatóan I. fokot megközelítő vízállásokkal.
 
Murán a csapadék és a hóolvadás következtében árhullám indult el, mely a holnapi nap folyamán előreláthatólag meghaladja az I. fokot Letenyénél.
 
A Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a napos idő hatására folytatódott az árhullám levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a továbbra sem várható csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; folytatódik a lassú vízszint csökkenés.
 
A Felső-Tisza ütemesen apad, az árhullám tetőzése a Közép-Tiszán, Tiszafürednél ? közel másfél napon keresztül ? tegnap következett be 731 cm-rel. Innen egész Csongrádig III. fok feletti vízállások vannak, ez alatt II. fok. A Tisza kis esése és mederviszonyai miatt az Alsó-Tisza Szegednél szintén tegnap tetőzött 762 cm-rel, felette Mindszentnél ma várható a tetőzés.
 
Bodrogon az elrendelt I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik az apadás.
 
Sajón és Hernád középső és alsó szakaszain továbbra is az I. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők. A tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Védelmi fokozatot továbbra sem rendeltünk el.
Hortobágy-Berettyón keresztül folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése, az érkező vizek hatására a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások mérhetők. Az alsó szakaszon folytatódik a lassú apadás II. fokú készültségi szintek mellett. A kedvező időjárás következtében a Körösök vízrendszerében folytatódik az apadás.
 
Hármas-Körös vízállását az alsó szakaszon - Kunszentmárton térségében - a tiszai áradás duzzasztja fel több mint másfél méterrel. A felső szakaszán az apadó vízállásra való tekintettel a II. fokú készültséget I. fokúra mérsékeltük.
 
Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány - részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával- biztosított.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2146 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 65,1 millió Ft volt.
 

NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE

 
Balaton: mai napon 122 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
 
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

 
A tartósan kedvező időjárás és a folyamatos belvízvédekezési tevékenység hatására az elöntött területek nagysága tovább csökkent. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
Az elmúlt 24 órában 111 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 47,5 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki (16-19 ezer ha).
 
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 28 szakaszon I. fokú, 35 szakaszon II. fokú és 6 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget továbbra is a Hortobágy-Berettyó felső területein, valamint az Alföld középső, déli és dél-keleti területein kell fenntartani, ahol a Tisza tartósan magas vízállása is szerepet játszik.
 
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap135 db üzemelt, a 21 db szállítható szivattyúval együtt 11,9 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 828 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 41,8 millió Ft volt.
 
Jelenleg a 84 vízitársulatból 23 folytat belvízvédekezést.
11 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 12 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 26 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
12 önkormányzat I fokú, 12 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS

Marcal, Egyházaskesző: A víz borította területekről a víz leürülése folyamatosan történik.
Gaja-patak: A Fehérvárcsurgói-tározó vízállása továbbra is lassan apad. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság I. fokú vízkárelhárítási készültség keretében figyelő szolgálatot lát el a Fehérvárcsurgói tározó térségében. 
 
Kapos: A Kaposon és mellékvízfolyásain továbbra is apadó vízállások jellemzőek, az alacsonyabb vízállás következtében fogadni tudják a belvizeket. A lassan javuló belvízhelyzet eredményeképpen továbbra is I. fokú készültséget tartanak fenn. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el, az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.
 

MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány, részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával, biztosított.
 
 
Beavatkozások:
Tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
 
Folyamatosan elemezzük a Hortobágy-Berettyó rendszer vízháztartási állapotát.
 
A Mezőtúri Árvízkapu 2013. április 13. óta teljesen nyitott állapotban üzemel. A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje folyamatosan csökken.

 

Fel Fel