Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(06:00):124cm   Komárom(06:00):151cm   Esztergom(06:00):135cm   Budapest(06:00):192cm   Paks(06:00):90cm   Baja(06:00):225cm   Duna Mohács(06:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.22. 12:14
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 

 

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA

 
Ma északkeleten napos időre számíthatunk, ugyanakkor délnyugat felé haladva egyre több gomolyfelhő képződik, és a déli óráktól főként nyugaton és délen elszórtan zápor, zivatar is valószínű. A keleti, délkeleti szelet többfelé élénk lökések kísérik. Zivatarok idején viharossá fokozódhat a szél. Kedden változó felhőzetre és elszórtan záporra, zivatarra számíthatunk. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) csak helyenként fordulhat elő. Az időszak hátralévő részében túlnyomóan napos, gomolyfelhős, csapadékmentes idő ígérkezik.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1578 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 423 km-en (Bodrog, Zagyva középső szakasza,Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 638 km-en (Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
Dunán az elmúlt napokban kialakult kisebb árhullám a Duna-kanyar térségében tetőzött, I. fok alatti vízállásokkal.
 
Dráva vízgyűjtőjén vízszintemelkedésre számítunk, várhatóan I. fokotmegközelítő, de el nem érő vízállásokkal.
 
Murán a csapadék és a hóolvadás következtében elindult első árhullám Letenyénél a mai nap folyamán tetőzik; a mai napon várható 10 mm-nyi csapadékból generálódó második árhullám tetőzését pedig a holnapi napra várjuk; előreláthatólag az I. fokot meghaladó letenyei vízállásokkal.
 
A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az OMSZ előrejelzése szerint a továbbra sem várható csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; folytatódik a vízszint csökkenés.
Az árhullám tetőzése a Közép-Tiszán Kisköre, Tiszaroff térségében a tegnapi nap folyamán bekövetkezett. A mai napon Szolnoknál is várható a tetőzés bekövetkezése, 865 cm értékkel. Kiskörétől Csongrádig III. fok feletti vízállások vannak, ez alatt II. fok. A Tisza kis esése és mederviszonyai miatt az Alsó-Tiszán Mindszentnél is ma várható a tetőzés.
 
Bodrogon az elrendelt I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik az apadás.
 
Sajón és Hernád középső és alsó szakaszain továbbra is az I. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők, védelmi fokozatot továbbra sem kellett elrendelnünk.
 
Hortobágy-Berettyón keresztül folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése, az érkező vizek hatására a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások mérhetők. Az alsó szakaszon folytatódik a lassú apadás I. fokú készültségi szintek mellett. A kedvező időjárás következtében a Körösök teljes vízrendszerében folytatódik az apadás.
 
Hármas-Körös vízállását az alsó szakaszon ? Kunszentmárton térségében ? a tiszai áradás duzzasztja fel több mint másfél méterrel. A felső szakaszán az apadó vízállásra való tekintettel a I. fokúra mérsékelt készültség van érvényben.
 
NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE
 
Balaton: mai napon 122 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
 
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2083 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 64,4 millió Ft volt.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

 
Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező napos, csapadékmentes idő volt.  A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 89 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 37 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki.
 
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 29 szakaszon I. fokú, 34 szakaszon II. fokú és 6 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget továbbra is a Hortobágy-Berettyó felső területein, valamint az Alföld középső, déli és dél-keleti területein kell fenntartani, ahol a Tisza tartós magas vízállása is szerepet játszik.
 
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap137 db üzemelt, a 16 db szállítható szivattyúval együtt 8,8 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 632 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 45 millió Ft volt.
 
Jelenleg 23 vízitársulat folytat belvízvédekezést
11 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 12 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Jelenleg 26 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
12 önkormányzat I fokú, 12 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS

Marcal ? Egyházaskesző: A víz borította területekről a víz leürülése folyamatos. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart.
 
Kapos ? A Kaposon és mellékvízfolyásain továbbra is apadó vízállások jellemzőek, az alacsonyabb vízállás következtében fogadni tudják a belvizeket. A lassan javuló belvízhelyzet eredményeképpen továbbra is I. fokú készültséget tartanak fenn. A Közép-dunvölgyi Vízügyi Igazgatóság a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el, az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.
 

MEGTETT INTÉZKEDÉSEK


 Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány ? részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával - biztosított.
 
Beavatkozások
 
Tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
A Mezőtúri Árvízkapu 2013. április 13. óta teljesen nyitott állapotban üzemel. A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje folyamatosan csökken. A hidrometeorológiai helyzet és a vízállások figyelembe vételével megkezdődött a Mezőtúri Árvízkapunál a kiépített 24 db szivattyú bontása.
 
 

 

Fel Fel