Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):125cm   Komárom(08:00):148cm   Esztergom(08:00):136cm   Budapest(08:00):192cm   Paks(08:00):89cm   Baja(07:00):225cm   Duna Mohács(08:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.23. 15:21
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Többórás napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, egyre inkább északon és keleten várható még zápor, zivatar. Ma a keleti, kedden a délnyugati szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, néhol viharos széllökések is lehetnek. Többnyire derült, napos idő várható, csupán az időszak végén lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és akkor már zápor, zivatar is kialakulhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) nem valószínű.
 
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1578 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 470 km-en (Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 635 km-en (Takta, Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 473 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Dunán az elmúlt napokban kialakult kisebb árhullám a Dunaföldvár térségében tetőzött, I. fok alatti vízállásokkal.
A Dráva vízgyűjtőjénvízszintemelkedésre számítunk, várhatóan I. fokot megközelítő, de el nem érő vízállásokkal.
A Murán a csapadék és a hóolvadás következtében elindult első árhullám Letenyénél a tegnapi nap folyamán tetőzött. Az elmúlt 24 órában lehullott 10 mm-nyi csapadékból generálódó második árhullám a következő napokban éri el az országhatárt, előreláthatólag az I. fokot kissé meghaladó letenyei vízállásokkal.
 
A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az OMSZ előrejelzése szerint a továbbra sem várható csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; folytatódik a vízszint csökkenés.
Kiskörétől Csongrádig III. fok feletti vízállások vannak, ez alatt II. fok. A Tisza kis esése és mederviszonyai miatt a mai napon Mindszentnél még mindig tetőzik.
A Bodrogon az elrendelt I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik az apadás.
A Sajón és Hernád középső és alsó szakaszaintovábbra is az I. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők, védelmi fokozatot továbbra sem kellett elrendelnünk.
A Hortobágy-Berettyón keresztül folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése, az érkező vizek hatására a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások mérhetők. Az alsó szakaszon folytatódik a lassú apadás I. fokú készültségi szintek mellett. A kedvező időjárás következtében a Körösök teljes vízrendszerében folytatódik az apadás.
A Hármas-Körös vízállását az alsó szakaszon - Kunszentmárton térségében - a tiszai áradás duzzasztja fel több mint másfél méterrel. A felső szakaszán az apadó vízállásra való tekintettel a I. fokúra mérsékelt készültség van érvényben.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
 
Balaton: mai napon 122 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2187 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 35,1 millió Ft volt.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező napos, csapadékmentes idő volt. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 89 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 37 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki.
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 66 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 29 szakaszon I. fokú, 31 szakaszon II. fokú és 6 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget továbbra is a Hortobágy-Berettyó felső területein, valamint az Alföld középső, déli és dél-keleti területein kell fenntartani, ahol a Tisza tartós magas vízállása is szerepet játszik.
 
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 140 db üzemelt, a 18 db szállítható szivattyúval együtt 8,8 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 598 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 31 millió Ft volt.
 
Jelenleg 20 vízitársulat folytat belvízvédekezést.
8 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 12 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Jelenleg 24 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
12 önkormányzat I fokú, 12 önkormányzat II. fokú és 2 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Helyi vízkárelhárítás

 
Marcal - Egyházaskesző:A víz borította területekről a víz leürülése folyamatos. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart.
Az ideiglenes védmű bontása, az anyagok deponálása, elszállítása folytatódott.
Kapos - A Kaposon és mellékvízfolyásain továbbra is apadó vízállások jellemzőek, az alacsonyabb vízállás következtében fogadni tudják a belvizeket. A lassan javuló belvízhelyzet eredményeképpen továbbra is I. fokú készültséget tartanak fenn. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el, az elmúlt 24 órában beavatkozásra nem volt szükség.
 
Megtett intézkedések:
 
- Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
- A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány ? részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával - biztosított.
 
Beavatkozások:
 
- Tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
- A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
- A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
- A Mezőtúri Árvízkapu 2013. április 13. óta teljesen nyitott állapotban üzemel. A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje folyamatosan csökken. Folytatódott a Mezőtúri Árvízkapunál a kiépített 24 db szivattyú bontása és beszállítása a telepítési és üzemeltetési szabályzat szerint.
- Az Ágotai vészelzárómű teljesen nyitva van, a Nagyiváni tározó felől 37 m3/s vízleadás történik a Hortobágy-Berettyóba, egy nap alatt több mint 3 millió m3 víz ürül le a tározóból.
 
- A ma hajnali földrengést követően az országos Műszaki Irányító Törzs utasítást adott az árvízvédelmi töltések és műtárgyak felülvizsgálatára. Az eddig beérkezett jelentések alapján a földrengést a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Debrecen), a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok), az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság(Miskolc), a Közép-dunántúli vízügyi Igazgatóság (Székesfehérvár) és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Budapest) területén érezték (egyes Vízügyi Igazgatóságoknál csak a területük kis részén). A földrengés észlelhető volt az Egri Szakaszmérnökség és a Tarna mentén a Gyöngyösi Szakaszmérnökség területén.
- A hatvani kirendeltség-vezető az érezhető, erősebb rengések miatt utasította az őrszemélyzetet a műtárgyak, töltések ellenőrzésére. Eddig nem érkezett jelentés károkról. Máshonnan említésre méltó eseményt nem jelentettek.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013.04.23.
 
 
 

 

Fel Fel