Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):125cm   Komárom(07:00):150cm   Esztergom(07:00):135cm   Budapest(07:00):192cm   Paks(07:00):89cm   Baja(07:00):225cm   Duna Mohács(07:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.24. 14:20
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Északon, északkeleten lehet időnként több gomolyfelhő, és az északkeleti határnál zápor még kialakulhat. A délnyugati, majd a nyugati szél megélénkülhet, zivatar közelében viharos széllökés is előfordulhat. A folytatásban eleinte túlnyomóan derült, napos idő várható, majd szombaton többször megnövekszik a felhőzet, és elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az időszak végén ismét kevesebb lesz a felhő, de helyenként zápor még előfordulhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.
 
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1578 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 470 km-en (Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 635 km-en (Takta, Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 473 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Duna vízállásait, bő vizűen és lassan apadóan tartja a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás.
A Dráva és Mura is szintén bővizű állapotban van és marad is a hóolvadás következtében.
A Murán a hét első részében levonuló árhullám 04.22-én tetőzött 318 cm-rel Letenyénél, azóta újra árad, várhatóan I. fok körüli vízállások alakulnak ki (jelenleg 313 cm).
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a továbbra sem várható csapadék, folytatódik a vízszint csökkenés.
A Bodrog vízállása Felsőbereckinél és Sárospataknál ma reggel I. fokozati felett van, az apadás ütemes.
A Sajó ? Hernád vízrendszerén az olvadékvíz utánpótlás csökkent, az apadás üteme növekedett. A Sajó alsó szakasza a magas tiszai vízállásokig csak lassú ütemben apad.
A Közép-és Alsó-Tisza is mindenhol apad, bár az apadás mértéke nagyon csekély. Szolnokig 6-8 cm, Szolnok alatt 2-5 cm/nap az apadás üteme. A szolnoki vízállások várhatóan a hét végére (vasárnap) III. fok alá csökkennek.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon az érkező vizek hatására továbbra is III. fokú készültségi a jellemző. Az alsó szakaszon I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. Az apadás üteme a felső szakaszon, itt 5-6 cm/nap, míg az alsó szakaszon 7-10 cm/nap.
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására folytatódik az apadás.
A Hármas-Körös felső szakaszán I. fokú készültség van érvényben. A vízállás a középső szakaszon - a Tisza visszaduzzasztása miatt - lassú apadást mutat. Az alsó szakaszon pedig több mint másfél méterrel duzzasztja fel, itt III. fokú készültségi szint van érvényben.
 

Nagytavak helyzetértékelése

 
Balaton: mai napon 122 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 160 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t apadt a vízszint.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2064 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 31,4 millió Ft volt.
 

Belvízvédelmi helyzet

 
Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező, napos, csapadékmentes idő volt. 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 83 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 34 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.
11 vízügyi igazgatóság 61 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 26 szakaszon I. fokú, 29 szakaszon II. fokú és 6 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap 17 órakor megszüntette a készültséget minden szakaszán. III. fokú készültséget továbbra is a Hortobágy-Berettyó felső területein, valamint az Alföld középső, déli és dél-keleti területein kell fenntartani, ahol a Tisza tartós magas vízállása is szerepet játszik.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 120 db üzemelt, a 12 db szállítható szivattyúval együtt 8,2 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 558 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 24,8 millió Ft volt.
Jelenleg 20 vízitársulat folytat belvízvédekezést
9 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 10 társulat II. fokú 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 20 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
9 önkormányzat I fokú, 10 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

Helyi vízkárelhárítás

 
Marcal ? Egyházaskesző:A víz borította területekről a víz leürülése folyamatos. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart.
Az ideiglenes védmű bontása, az anyagok deponálása, elszállítása folytatódott.
A Kerka és a Kebele-patakokon a készültséget fenntartja a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
Gaja-patak ? A Fehérvárcsurgói-tározó vízállása továbbra is lassan apad, az elmúlt 24 órában 5 cm-t csökkent a vízszint. A kedvező időjárási körülményekre való tekintettel a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  mérsékelte a tározóból a vízeresztés mértékét. Az igazgatóság I. fokú vízkárelhárítási készültség keretében figyelő-jelentő szolgálatot lát el a tározó térségében.
Kapos ? A Kaposon és mellékvízfolyásain továbbra is apadó vízállások jellemzőek, az alacsonyabb vízállás következtében fogadni tudják a belvizeket. A lassan javuló belvízhelyzet eredményeképpen továbbra is I. fokú készültséget tartanak fenn. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan a fokozatnak megfelelő figyelő-jelentő szolgálatot lát el.
 

Megtett intézkedések

?        Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
?        A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány ? részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával - biztosított.

Beavatkozások

?        Tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
?        A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
?        A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
?        A Hortobágy-Berettyóból a víz gravitációsan folyik a Hármas-Körösbe. A Hortobágy-Berettyó vízszintje folyamatosan csökken.
?        Az Ágotai vészelzárómű teljesen nyitva van, a Nagyiváni tározó felől 37 m3/s vízleadás történik a Hortobágy-Berettyóba, egy nap alatt több mint 3 millió m3 víz ürül le a tározóból.
 
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013.04.24.
 
 
Fel Fel