Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):123cm   Komárom(22:00):130cm   Esztergom(22:00):109cm   Budapest(22:00):174cm   Paks(22:00):64cm   Baja(22:00):198cm   Duna Mohács(22:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.29. 12:48
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA

 
Ma reggelig eleinte még északkeleten egy-egy zápor, zivatar alakult ki, majd ott is csökkent a felhőzet. A sok napsütést csak kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő zavarhatja a nap folyamán, csapadék már nem valószínű. A déli, délnyugati szél napközben többfelé megerősödik.A folytatásban eleinte sok lesz a napsütés, majd az időszak második felében többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és több helyen várható zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30-40 százalékán lehet.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1321 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 677 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, Tisza Tiszaújváros (Sajó-torok)-Kisköre és Mindszent-Déli országhatár közötti szakasza, Takta, Zagyva középső szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 386 km-en (Tisza Kisköre-Tiszaroff és Csongrád-Mindszent közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
III. fokú védekezés van 258 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Tiszaroff-Csongrád közötti szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza).
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett, lassú apadás jellemző a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás miatt. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
A Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein tapasztalható egyenletes hóolvadás következtében. Az elmúlt 24 órában mindkét folyón néhány cm-es vízszint-emelkedés volt, de készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem.
 
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható árhullámot generáló csapadék.
 
A Tiszán Tokaj és Tiszaújváros (Sajó-torok)között azapadó vízállásra való tekintettel megszüntettük az I. fokú árvízvédelmi készültséget.
 
A Közép-és Alsó-Tisza mindenhol apad, bár az apadás üteme lassú. Szolnokig 13-15 cm-t, Szolnok alatt 6-9 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. A szolnoki vízállások az előrejelzések szerint a hét közepén csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig a I. fokú készültségi szint van érvényben.
 
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon II. fokúra mérsékeltük a készültségi szintet. Az alsó szakaszon az apadás hatására megszűntettük I. fokú készültségi szintet.
 
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás.
 
A Hármas-Körös felső szakaszán továbbra is I. fokú készültség van érvényben. III. fokú készültséget már csak a torkolati szakaszon tartunk.
A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 
NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE
Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1368 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 43,1 millió Ft volt.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

Magyarország síkvidéki területein tegnap belvízvédekezés szempontjából kedvező, napos, csapadékmentes idő volt.
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 47ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 20 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki.
10 vízügyi igazgatóság 48 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 26 szakaszon I. fokú, 19 szakaszon II. fokú és 3 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget továbbra is Hajdú-Bihar és Csongrád megye területein kell fenntartani.
 
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 83 db üzemelt, a 12 db szállítható szivattyúval együtt 4,2 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 400 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 20 millió Ft volt.
 
Jelenleg 17 vízitársulat folytat belvízvédekezést
10 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 7 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Jelenleg 12 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
5 önkormányzat I fokú, 6 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS

Marcal-Egyházaskesző
A víz borította területekről a víz leürülése folyamatos. Az elkészült ideiglenes védvonalon és az érintett Marcal szakaszon továbbra is figyelő- és járőrszolgálatot tart a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
 

MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 
Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A helyenként tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre az árhullámok levonulásának apadó ágában is különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány biztosított.
 
A Duna folyón a Szlovák-Magyar vízmegosztási egyezmény alapján folytatódik a Szigetköz természet közeli elárasztása, ezért Rajka és Dunaremete között I. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk. Szigetközi Duna ág elárasztása várhatóan még 6 napot vesz igénybe.
 

Beavatkozások

 
Az apadó ágban lévő folyó-szakaszokon tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
 
Folyamatos a vízleadás a Hortobágy-Berettyó felé, az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. 04. 29.
 
Fel Fel