Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(19:00):243cm   Komárom(19:00):258cm   Esztergom(19:00):239cm   Budapest(19:00):308cm   Paks(19:00):197cm   Baja(19:00):326cm   Duna Mohács(19:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.30. 12:39
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA

 
A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt országszerte sütött a nap. A sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyol-, illetve a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél napközben főként északnyugaton, északon több helyen, holnap néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 16 fok között alakul. A folytatásban eleinte sok lesz a napsütés, csak néhol lehet zápor, zivatar. Az időszak nagy részében azonban gyakori gomolyfelhő-képződés, több helyen zápor, zivatar várható. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet. 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1157 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 513 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, Takta, Tisza Tiszakeszi-Kisköre és Mindszent-Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakasza,a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 386 km-en (Tisza Kisköre-Tiszaroff és Csongrád-Mindszent közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza,Hármas-Körös középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
 
III. fokú védekezés van 258 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Tiszaroff-Csongrád közötti szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza).
 
Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett, lassú apadás jellemző a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás miatt. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein tapasztalható egyenletes hóolvadás következtében. Készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem számítunk.
 
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható árhullámot generáló csapadék.
 
Tiszán Tiszaújváros (Sajó-torok) és Tiszakeszi között az apadó vízállásra való tekintettel megszüntettük az I. fokú árvízvédelmi készültséget.
 
Közép-és Alsó-Tisza mindenhol apad, bár az apadás üteme lassú. Szolnokig 13-15 cm-t, Szolnok alatt 6-9 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. A szolnoki vízállások az előrejelzések szerint a hét közepén csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig a I. fokú készültségi szint van érvényben.
 
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenn tartjuk.
 
Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás. A Hármas-Körös felső szakaszán megszűntettük az I. fokú készültséget. A középső szakaszon II. fokú, a torkolati szakaszon pedig III. fokú készültség van érvényben.
 
A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 

NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE

Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint.  A mai napon a  Vízügyi Igazgatóság  megkezdi a tó vízeresztését 15 m3/s vízhozammal.
 
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1241 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 36 millió Ft volt.
 

BELVÍZVÉDELMI HELYZET

Magyarország síkvidéki területein továbbra is kedvező, napos, csapadékmentes idő volt a belvízvédekezés szempontjából.
 
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 46 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 18 ezer ha vetés-szántó.
 
10 vízügyi igazgatóság 45 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 27 szakaszon I. fokú, 16 szakaszon II. fokú és 2 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség.  III. fokú készültségetHajdú-Bihar és Csongrád megye egy-egy szakaszán kell fenntartani.
 
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 86 db üzemelt, a 11 db szállítható szivattyúval együtt 3,8 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 440 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 17,7 millió Ft volt.
 
Jelenleg 15 vízitársulat folytat belvízvédekezést.
8 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 7 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Jelenleg 11 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
4 önkormányzat I fokú, 6 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 

HELYI VÍZKÁRELHÁRÍTÁS

Marcal-Egyházaskesző
A tegnapi nap folyamán bejárást tartott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Egyházaskesző, Nemesgörzsöny, Marcaltő térségében. Megállapították, hogy a területen további lecsapolásra nincs lehetőség, a vizek természetes lefolyása a kialakított átvágásokon és a terepen található árkokon folyamatos. A hét második felében Marcaltő térségében levő két átvágás helyreállítása megtörténik.  Az érintett Marcal szakaszon figyelő- és járőrszolgálatot tartottak a Vízügyi Igazgatóság szakemberei.
 

 MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az elrendelt árvízvédelmi fokozatok előírásai szerint végzik tevékenységüket. A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat ellátása mellett a szükséges intézkedések végrehajtása érdekében éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A helyenként tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre az árhullámok levonulásának apadó ágában is különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány biztosított.
 
A Duna folyón a Szlovák-Magyar vízmegosztási egyezmény alapján folytatódik a Szigetköz természet közeli elárasztása, ezért Rajka és Dunaremete között I. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk. Szigetközi Duna ág elárasztása várhatóan még 5 napot vesz igénybe.
 

Beavatkozások

Az apadó ágban lévő folyó-szakaszokon tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
 
Folyamatos a vízleadás a Hortobágy-Berettyó felé, az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával ez 30 m3/s áteresztést jelent.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság 2013. 04.30. 
 

 

Fel Fel