Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.05.01. 13:50
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, néhol - nagyobb eséllyel északkeleten - zápor, zivatar is kialakulhat. A Dunántúl északi felén és északkeleten helyenként megerősödik az északi szél. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Napos és erősen felhős időszakok váltakoznak, és több helyen alakul ki zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 924 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 294 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, a Tisza Mindszent - Déli országhatár közötti szakasza, a Zagyva középső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 621 km-en (a Tisza Kisköre és Mindszent közötti szakasza, Zagyva alsó szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza és középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
 
III. fokú ("pontszerű") védekezés van 9 km-en (a Hármas-Körös középső szakaszának egy gátőrjárása).
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett lassú apadás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
A Dráván és Murán is tartósan közepes a mederteltség, stagnáló vízállásokkal. Készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem számítunk.
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható árhullámot generáló csapadék.
A Tiszán Tiszakesziés Kisköreközött azapadó vízállásra való tekintettel megszüntettük az I. fokú árvízvédelmi készültséget, Kisköre és Mindszent között pedig a III. fokú készültséget II. fokúra mérsékeltük.
A Közép-és Alsó-Tiszán Szolnokig 16-19 cm-t, Szolnok alatt 8-12 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. A szolnoki vízállások már a III. fokú szint alá csökkentek. Csongrádnál a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig a I. fokú készültségi szint van érvényben.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenn tartjuk.
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás.
A Hármas-Körös torkolati és középső szakaszán II. fokú készültségi szint mellett vonul le az árhullám.
A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 

Nagytavak helyzetértékelése

Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint. A tegnapi napon a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a tó apasztó vízeresztését a siófoki zsilip fokozatos nyitásával.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1254 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 28,8 millió Ft volt.

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein napos, csapadékmentes idő volt, amelynek hatására országos szinten tovább javult a belvízhelyzet.
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 43 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 17 ezer ha vetés-szántó.
10 vízügyi igazgatóság 37 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 22 szakaszon I. fokú, 13 szakaszon II. fokú és 2 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget Hajdú-Bihar és Csongrád megye egy-egy szakaszán kell fenntartani.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 84 db üzemelt, a 9 db szállítható szivattyúval együtt 3,69 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 409 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 16,8 millió Ft volt.
Jelenleg 15 vízitársulat folytat belvízvédekezést.
8 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 7 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 7 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
3 önkormányzat I fokú, 3 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.


Helyi vízkárelhárítás

Marcal - Egyházaskesző. A vizek természetes lefolyása a kialakított átvágásokon és a terepen található árkokon folyamatos. A kihelyezett védelmi anyagok visszanyerése folyamatosan történik. A nap folyamán a védelmi anyagok egy részének visszaszállítása megtörtént. Az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is figyelő- és járőrszolgálatot tart.

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az érvényes árvízvédelmi fokozatnál előírtak szerint végzik tevékenységüket. A figyelőszolgálat ellátása mellett éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A töltések mentett oldalán előforduló árvízi jelenségekre az árhullámok levonulásának apadó ágában is különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt.
 
A Duna folyón a szlovák-magyar vízmegosztási egyezmény alapján folytatódik a Szigetköz természet közeli elárasztása, ezért Rajka és Dunaremete között I. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk. Szigetközi Duna ág elárasztása várhatóan még 4 napot vesz igénybe.
 

Beavatkozások

 
Az apadó ágban lévő folyó-szakaszokon tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében a csatornák feliszapolódott szakaszainak szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
 
Az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával továbbra is folyamatos a vízleadás a Nagyiváni tározó felöl a Hortobágy-Berettyó felé.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. május 1.
 
 
 

 

Fel Fel