Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):210cm   Komárom(21:00):219cm   Esztergom(21:00):202cm   Budapest(21:00):274cm   Paks(21:00):195cm   Baja(20:00):345cm   Duna Mohács(21:00):365cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetkép    2013.05.07. 11:48
Aktuális ár- és belvízi helyzetkép

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Keleten változóan, másutt általában gyakran erősen felhős lesz az ég, emellett keleten, északkeleten hosszabb, másutt csak rövidebb időre süt ki a nap. Keleten, északkeleten néhol, másutt többfelé várható zápor, zivatar, ma főként a középső vidékeken heves zivatar is kialakulhat. A keleti, délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lesz. Zivatarok idején a szél viharossá fokozódik.
Szerdán a Dunántúlon még szórványosan valószínű zápor, zivatar, majd csütörtökön ott is napos, száraz időre van kilátás kevés fátyol- és gomolyfelhővel.
Pénteken északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és ekkor elszórtan, szombaton többfelé várható zápor, zivatar.
Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán valószínű.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 295 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 295 km-en (a Tisza Csongrád - Szeged közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett stagnálás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
A Rába vízgyűjtőjén kialakult csapadéktevékenység hatására, tegnap Szentgotthárdnál I fokú készültséget kismértékben meghaladó árhullám vonult le. Azóta több mint 1 m-t apadt a vízszint. Az esőzések hatására még egy árhullám érkezik, de várhatóan az nem éri el a készültségi szintet. Körmendnél várhatóan a holnapi nap folyamán I. fokú szintet megközelítő tetőzésre lehet számítani.
A Dráván a közepes mederteltségek mellet enyhe vízszintemelkedésre számítunk. Drávaszabolcsnál megközelítheti az I. fokú készültségi szintet.
A Murán is tartósan magas mederteltség mellett áradó vízállásokkal kell számolnunk. Az előrejelzések szerint a következő napokban a vízszint Letenyénél elérheti a III. fokú készültségi szintet.
A Felső-Tiszán, a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
A Közép-és Alsó-Tiszán, az apadó vízállásra való tekintettel Csongrád és a Szeged között I. fokú készültségi szint van érvényben.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A kedvező időjárás hatására a felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget I. fokúra mérsékeltük.

Nagyobb tavaink helyzetértékelése:

Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt 24 órában 1 cm-t csökkent a vízszint. Folytatódott a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilipen keresztül 15 m3/s-mal.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 258 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 2,9 millió Ft volt.

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein heves zivatar zóna vonult át, ami az Alföldön területi átlagban 10-15 mm körüli csapadékot hozott, de helyenként ennél nagyobb vízmennyiség esett le.
Tovább csökkenta belvízzel elöntött terület nagysága, jelenleg 25 ezer ha van víz alatt, ebből 11 ezer ha vetés-szántó.
10 vízügyi igazgatóság 34 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 22 szakaszon I. fokú, 11 szakaszon II. fokú és 1 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget a 11.08. Kurcai belvízvédelmi szakaszon a Mindszenti I. szivattyútelep helyreállítási munkái miatt kell fenntartani.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 57 db üzemelt, az 5 db szállítható szivattyúval együtt 1,6 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 190 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 5,6 millió Ft volt.
Jelenleg 6 vízitársulat folytat belvízvédekezést
4 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 2 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 4 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
1 önkormányzat I. fokú, 3 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.

Helyi vízkárelhárítás

A tavaszi árhullámok által okozott károk helyreállítása a következő helyeken folyik:
1. Marcal - Marcaltőátvágás helyreállítása
2. Szentkúti patak, - Vasvár, rézsű megcsúszás helyreállítása

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az érvényes árvízvédelmi fokozatnál előírtak szerint végzik tevékenységüket.

Beavatkozások

Folyik az árvíz során összegyűlt uszadék eltávolítása.
 
Az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával továbbra is folyamatos a vízleadás a Nagyiváni tározó felöl a Hortobágy-Berettyó felé.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013.05.07.
 

 

Fel Fel