Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(03:00):216cm   Komárom(03:00):232cm   Esztergom(03:00):214cm   Budapest(03:00):278cm   Paks(03:00):201cm   Baja(03:00):347cm   Duna Mohács(03:00):372cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.05.08. 13:38
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Ma is nyugaton lesz erőteljesebb a felhőképződés, a középső és keleti megyékben a napsütés dominál majd. Elsősorban a Baja-Salgótarján vonaltól nyugatra alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Ma is előfordulhatnak heves zivatarok, amelyeket lokálisan felhőszakadás és jégeső is kísérhet.
A délkeleti, keleti szél a Dunántúlon időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek
Az időszak első felében napos idő várható számottevő csapadék nélkül. A hétvégén gyakran lesz erősen felhős az ég, többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 75 százalékán lehet.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 338 km töltésen van I. fokú árvízvédelmi készültség az országban. (a Tisza Csongrád - Szeged közötti szakaszán, Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Murán, és a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszain, valamint a Zalán, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett stagnálás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
A Rába vízgyűjtőjén kialakult csapadéktevékenység hatására, tegnap Szentgotthárdnál ismét egy, az I fokú készültséget megközelítő árhullám vonult le. Körmendnél tegnap este a vízszint meghaladta az I. fokú szintet. A tetőzésre a mai nap lehet számítani II. fokú szint alatt.
A Dráván a közepes mederteltségek mellett enyhe vízszintemelkedésre számítunk. Drávaszabolcsnál megközelítheti az I. fokú készültségi szintet.
A Murán levonuló árvíz miatt tegnap 16 órától I. fokú készültséget kellett elrendelni a folyón. Az előrejelzések szerint a Mura folyó Letenyénél holnap, a délelőtti órákban fog tetőzni II. fokú árvízvédelmi készültségnek megfelelő, 380 +-20 cm-rel.
A Felső-Tiszán, a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
A Közép-és Alsó-Tiszán, az apadó vízállásra való tekintettel Csongrád és a Szeged között I. fokú készültségi szint van érvényben, melyet várhatóan a mai nap folyamán meg lehet szüntetni.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon továbbra is az I. fokú árvízvédelmi készültséget fenntartjuk.

Nagyobb tavaink helyzetértékelése:

Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt 24 órában nem változott a vízszint. Folytatódott a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilipen keresztül 15 m3/s-al.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 150 fő vízügyi dolgozó vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 2,0 millió Ft volt.

Belvízvédelmi helyzet

Tegnap 1-2 mm csapadék hullott Magyarország síkvidéki területeire.
Változatlanul 25 ezer ha van víz alatt, ebből 11 ezer ha vetés-szántó.
10 vízügyi igazgatóság 31 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 21 szakaszon I. fokú, 9 szakaszon II. fokú és 1 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget a Kurcai belvízvédelmi szakaszon a Mindszenti I. szivattyútelep helyreállítási munkái miatt kell fenntartani.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 55 db üzemelt, az 6 db szállítható szivattyúval együtt 1,7 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 174 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 13,8 millió Ft volt.
Jelenleg 5 vízitársulat folytat belvízvédekezést
2 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 3 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 4 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
2 önkormányzat I. fokú, 2 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.

Helyi vízkárelhárítás

Marcal - Egyházaskesző. Az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság figyelő- és járőrszolgálatot tart fenn.
A meteorológiai előrejelzések alapján a Marcalon a mai csapadék hatására kisebb, 0,5 m körüli vízszintemelkedések alakulhatnak ki, ez azonban függ a ténylegesen bekövetkező meteorológiai, hidrológiai viszonyoktól.

Megtett intézkedések:

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az érvényes árvízvédelmi fokozatnál előírtak szerint végzik tevékenységüket.
 
Értesítettük a Mura völgyében lévő önkormányzatokat és az OKF főügyeletét a várható árhullámról.
 
Beavatkozások:
Folyik az árvíz során összegyűlt uszadék eltávolítása.
 
Az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával továbbra is folyamatos a vízleadás a Nagyiváni tározó felöl a Hortobágy-Berettyó felé.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. 05. 08.
 
 

 

Fel Fel