Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):187cm   Komárom(06:00):201cm   Esztergom(06:00):179cm   Budapest(07:00):250cm   Paks(07:00):167cm   Baja(06:00):317cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Az OVF közleménye    2013.11.25. 12:25

A tegnap hullott eső mennyisége jelentősen meghaladta a várt mennyiséget, különösen a Burgenlandi és magyar területen illetve a Raab vízgyűjtőn. Ezeken a helyeken 15-30 mm eső hullott egyenlőtlen megoszlásban.

A tegnapelőtti, több hullámban érkező csapadékból, intenzív lefolyás volt a Rába vízgyűjtő víz-folyásain, és a Mura folyón. Ezeken a vízfolyásokon 2-4 m közötti vízszintemelkedések alakultak ki. Tegnap délután már tetőztek a kisebb mellék vízfolyások a határszelvényben: a Répce, a Gyöngyös és a Pinka.

A Rábán 2-4 m közötti vízszintemelkedések alakultak ki, vasárnap este a folyó Szentgotthárdnál tetőzött, II. fokú szintet meghaladóan (324 cm). Ma reggelig már több mint 1 m-t apadt a folyó. A védelmi szakaszon a zsilipek zárását és a duzzasztó árvízi üzemelését kellett végezni. Több, mederbe bedőlt fát kell eltávolítani.

Körmenden a Rába tetőzése a ma esti órákban történik 430 cm körüli vízállással. A védelmi szakaszon ma 9 órától II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A zsilipek lezárásra kerültek, a Büdös-árok zsilipnél folyamatos szivattyúzás folyik. Körmend alatt völgyi elöntések is lesznek.

A Gyöngyös-patakon Kőszegnél a lehullott csapadékok hatására gyors vízszintemelkedés volt tapasztalható, a patak vasárnap 14 órakor 410 cm-rel tetőzött, azóta egyenletes apadás tapasztalható.

A Pinka Felsőcsatárnál tegnap a 16 órás tetőzésig (310 cm) egyenletesen, gyorsan áradt, ma reggelig azonban már több, mint 1 métert apadt. Körmendnél a Pinka árhullámának csúcsa hétfő reggelre érkezett meg, a vízállás folyamatosan növekszik a Szentgotthárd felől érkező árhullám következtében.

A Répce jelenleg a Gór alatti szakaszon tetőzik, a Gyöngyös Sorkifalud térségében, a Rába pedig a Csákánydoroszló feletti térségben tetőzik.

A Mura Radgonánál tegnap 18 órakor tetőzött a folyó, ma reggel Muraszerdahelyen még áradás mutatkozik. Letenyénél folyamatosan emelkedik a vízszint. A nap folyamán már lehet számítani hullámtéri elöntésre a magyar szakaszon is. A Murán Letenyénél II. fokú készültséget meghaladó tetőző vízállást várunk a szerdai napon.

A tegnapi 15-30 mm eső megemelte a korábban kialakult tetőzési szintjeit, és késleltette azokat. A meteorológiai előrejelzések szerint ezen a héten már nem várható számottevő csapadék a vízgyűjtőkre.

 

Fel Fel