Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):187cm   Komárom(07:00):200cm   Esztergom(07:00):179cm   Budapest(07:00):250cm   Paks(07:00):167cm   Baja(07:00):317cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Az őszi felülvizsgálat tapasztalatai    2013.12.18. 11:15
Az őszi felülvizsgálat tapasztalatai

Az őszi felülvizsgálat tapasztalatai

Az őszi felülvizsgálatok során a vízügyi igazgatóságok munkatársai többek között 4180 km I. rendű árvízvédelmi töltést, 8500 km csatornát, 84 védelmi központot, 278 szivattyútelepet, 393 gátőrházat, 175 csatorna őrtelepet és raktárakat szemléztek. Számba vették a rendelkezésre álló védelmi anyagokat és gépeket, illetve azok állapotát. A védelmi rendszerek minden elemére kiterjedő felülvizsgálatokat a szakbizottságok 2013 augusztusában kezdték meg, majd 2013. szeptember 10. és október 31. között a vízügyi igazgatók által vezetett bizottság vizsgálta meg az árvízvédelem és belvízvédelem főműveit. A bejárásokon esetenként az OVF és BM képviselői is részt vettek. Valamennyi bejárásról jegyzőkönyv készült, mely tartalmazza az albizottságok és a bizottság észrevételeit, megállapításait, a feltárt hiányosságokat és az azok kijavítására tett javaslatokat.

A szemlék eredményeképpen elkészült vizsgálati jegyzőkönyvek összesítése, kiértékelése november közepéig megtörtént és december 10-ig a 12 területi igazgatóság az összefoglaló jegyzőkönyveket, a feltárt hiányosságok kijavítására készített intézkedési tervekkel együtt megküldte az Országos Vízügyi Főigazgatóságra.

A felülvizsgálat fő megállapítása, hogy az árvízvédelmi rendszer készen áll az árvizek fogadására, a védelmi biztonságot alapvetően veszélyeztető hiányosságot nem tapasztaltak.

A beszámolók alapján megállapítható, hogy az ár- és belvízvédelmi létesítmények állapota számos helyen javult az elmúlt évhez képest az év közben a műveken dolgozó, átlagosan 19 ezer közfoglalkoztatott értékteremtő munkájának eredményeképpen. A közfoglalkoztatottak elsősorban a belvíz levezető csatornák benőttségét szüntették meg, kisebbek esetében iszapolást is végeztek, a töltéseknél és a hullámtereknél az aljnövényzet szükséges irtását végezték, a kulcsfontosságú műtárgyaknál és az őrházaknál pedig a szükséges javításoknál segédkeztek.

A bejárás és az árvizet követő felülvizsgálat során feltárt hiányosságok esetében, ahol az a védelmi biztonságot érinti, III. fokú figyelő szolgálatot működik. Ezeken a pontokon a helyreállítások befejezéséig külön árvízvédelmi terv készült az esetlegesen érkező árvízveszély biztonságos elhárítása érdekében. A feltárt hiányosságok kompenzálására 23 ponton figyelőszolgálatot hoztak létre a vízügyi szakemberek a szükséges erőforrások átirányításával. A helyreállítási munkák megkezdése az időjárástól függ.

Az őszi bejárások vizsgálatai kiterjedtek az árvíz által leginkább veszélyeztetett önkormányzatok védelmi rendszereire is. A vízügyi igazgatóságok munkatársai szakmai szempontok alapján értékelték a védképességet és ahol szükséges volt, javaslatot tettek a hiányosságok kiküszöbölésére. Részletes vizsgálatok történtek a 161 db nyílt ártéri, közvetlenül veszélyeztetett településeknél, ahol az ütemezésnek megfelelően a vízügyi igazgatóságok már 140 terv elkészítéséről illetve felülvizsgálatáról gondoskodtak.

A felülvizsgálatok kiterjedtek a vízügyi igazgatóságok és az OVF személyi állományának felkészültségére is. A rendkívüli dunai védekezés során szerzett tapasztalatok alapján több mint 350 vízügyi védelemvezető vett részt továbbképzésen Baján, az Eötvös József Főiskolán, annak érdekében, hogy a jó árvízi gyakorlatok és megoldások minél szélesebb körben ismertté váljanak és alkalmazásra kerüljenek.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. december 18.

Fel Fel