Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):119cm   Komárom(16:00):139cm   Esztergom(16:00):124cm   Budapest(16:00):178cm   Paks(16:00):63cm   Baja(16:00):200cm   Duna Mohács(16:00):228cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Befejeződött az Európai Bizottság Árvízi Munkacso...    2014.04.08. 14:47
Befejeződött az Európai Bizottság Árvízi Munkacsoportjának kihelyezett ülése

Az Európai Únió a 2007/60/EC Árvízi Irányelvének végrehajtását segítő Európai Bizottság Árvízi Munkacsoportja 2014.03.31 és 2014.04.02. között Budapesten ülésezett.

A kihelyzett ülés illeszkedett abba a folyamatba amely 2011-ben a Duna Makro Regionális Stratégia végrehajtásának koordinálásban történt széleskörű magyar szerepvállalással kezdődött és a világszerte sikeresnek és nagy jelentőségűnek  elismert Budapesti Víz Világtalálkozó megrendezésével folytatódott.

Az európai vízügyi szakma legkiemelkedőbb árvízvédelmi szakembereiből álló Árvízi Munkacsoport a programja során külön rendezvényen vitatta meg a határon átnyúló árvízvédelmi kérdéseket és sor került a munkacsoport hivatalos évi rendes munkaülésére is.

A határokon átnyúló kérdések megtárgyalása során a résztvevő országok példákon keresztül mutatták be, hogy náluk milyen módon kezelik a határt metsző vízfolyások esetében az Árvízi Irányelv végrehajtásában előírt egyeztetéseket, együttműködéseket. A szakemberek közösen kiválasztották a jó megoldásokat és ajánlásokat fogalmaztak meg a többi tagállammal és az EU-n kívüli országokkal való kapcsolattartásról.

A munkacsoport rendes ülésén a korábbi tematikus munkaértekezletek még le nem zárt kérdései, valamint a további tematikus munkaértekezletek lehetséges témái kerültek megtárgyalásra.

A rendezvényt Medgyesy Balázs, a  Duna Makro Regionális Stratégia magyar koordinálású fejezeteinek végrehajtását irányító kormánybiztos nyitotta meg és egyben tájékoztatást adott a Duna Stratégián belül folyó munkákról, különös tekintettel  az árvízi kérdésekre. A Duna Makro Regionális Stratégia kiemelt területe az országhatárokon átívelő közös védekezés az árvizek ellen a Duna és mellékfolyói vízgyűjtőjén. Mindez kulcsfontosságú Magyarország és a Régió országai számára, hiszen kizárólag az összehangolt vízgyűjtő-gazdálkodás, árvízvédelmi tervezés és egyeztetett intézkedések teremthetik meg a magas szintű árvízi biztonság feltételeit. A Duna Régió Stratégiában Magyarország a környezeti kockázatokkal, árvízvédelemmel kapcsolatos prioritás terület (PA5) társkoordinátora, ezáltal lehetőség nyílik a környező országokkal szorosabb együttműködésre és az összehangolt fellépésre egy biztonságos Duna régió megteremtése érdekében.

Az üléshez kapcsolódva sajtótájékozattóra is sor került, amelyen Medgyesy Balázs, a  Duna makro Regionális  Stratégia végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese és Ioannis Kavvadas, az Európai Únió Környzetvédelmi Főigazgatóságának a vízügyi politikáért felelős munkatársa válaszolt az újságírok kérdéseire. A sajtótájékoztatón bejelentésre került, hogy Magyarország eleget téve az Európai Únio 2007/60 EC árvízi irányelvében foglalt előírásoknak, határidőre elkészítette a hazánkra vonatkozó árvízi kockázat és veszélytérképeket.

A 28 európai úniós országból hozzánk érkező árvízi szakemberek vacsorával egybekötött jó hangulatú sétahajózáson ismerkedhettek meg Budapest neveztességeivel és  a magyar vendégszerettel.

 

Fel Fel