Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):191cm   Komárom(21:00):194cm   Esztergom(21:00):181cm   Budapest(21:00):256cm   Paks(21:00):166cm   Baja(21:00):317cm   Duna Mohács(21:00):335cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Felkészülés az újabb árhullámra a Rábán    2014.05.15. 19:46
Felkészülés az újabb árhullámra a Rábán

Az utóbbi napok időjárása a Rába vízgyűjtő területein is nagy mennyiségű csapadékot hozott. A lehullott eső következtében a folyó magyarországi szakaszán árvízvédelmi készültség elrendelésére volt szükség. Az árhullám elleni operatív védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz tartozó Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság irányítja.

 

A Rába vízállását a magyar és osztrák vízügyi szakemberek összehangoltan figyelik. A folyó határon túli vízgyűjtő területeinek csapadék értékei, meteorológia előjelzései alapján pontos közelítéssel számítható az áradás mértéke, a várható tetőzések ideje. A térségben 24 órás hidrológiai ügyelet működik. Az előrejelzések szerint újabb árhullám közeleg, a vízgyűjtőre hulló nagy mennyiségű, csütörtöki és pénteki csapadék miatt. Ez az árhullám a legfrissebb előrejelzések szerint alacsonyabban tetőzik, mint a hét eleji árhullám.

 

A vízügyi ügyelet az érintett önkormányzatokat is értesítette, tájékoztatta a kialakult és várható helyzetről. A május elején - még az árhullám érkezése előtt - 10 önkormányzat részére átadott korszerű vízkár-elhárítási tervek szintén segíthetik a védekezést. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, illetve a helyben működő Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereinek műszaki irányítása mellett szakszerű és eredményes vízkár elhárítás valósul meg a Rába mentén. 

 

Eddig Csákánydoroszló, Gasztony Alsóújlak, illetve Rátót községeknek, valamint a csörötneki erőmű védekezésének irányításában nyújtott a vízügyi igazgatóság műszaki segítséget. A segítségre továbbra is számíthat a térség lakossága, s a gazdálkodó üzemek. A műszaki irányítás mellett, akár az árvízvédelmi raktárak készleteinek rendelkezésre bocsátására is. (homokzsák fáklya, fólia, stb) is sor kerülhet.

 

A védelmi szakaszokon a riasztási szint elérésekor a zsilipeket lezárták. A szentgotthárdi duzzasztó az árvízi üzemelési rend szerint működik. A helyzetről tájékoztatást kaptak az érintett partnerek, például a közutak kezelői, a katasztrófavédelem vezetői.

 

Az árvízi védekezés az elrendelt fokozatnak megfelelően, rendben zajlik. A gátőrök- és a vízügyi műszaki szakemberek folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, bejárást végeznek. A védekezésnek ebben a szakaszában 50-60 vízügyi szakember vesz részt. Az árvíz okozta károkat folyamatosan mérik fel.

 

A kialakult helyzetről a média folyamatosan tájékoztatást kap, s a részletekről a nyuduvizig.hu oldalon is elérhetők a friss információk.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 15.

Fel Fel