Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(13:00):179cm   Komárom(12:00):201cm   Esztergom(12:00):180cm   Budapest(13:00):243cm   Paks(13:00):166cm   Baja(12:00):311cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF Tájékoztató    2014.05.16. 13:26
OVF Tájékoztató

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

TÁJÉKOZTATÓ

 

1.A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 

Szerdától térségünk időjárását a Földközi-tenger középső medencéjében kimélyülő délkelet felől északnyugat felé mozgó mediterrán ciklon határozza meg. A ciklon hatására a tegnapi nap során a Hernád vízgyűjtőjén a tegnap előrejelzettnél valamivel több, a Sajó vízgyűjtőjén kevesebb csapadék hullott.

A legfrissebb előrejelzések alapján, az említett ciklon hatására a holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban több vízgyűjtőn is meghaladja a 10 mm-t: az Inn, a Mosoni-Duna, Rába, a Zala, Balaton, a Kapos, Sió, a Sajó, Hernád, a Mura és a Dráva alsó vízgyűjtőjén, a Bécsi-medence térségében 20, a Traun, Enns területén 35 mm csapadék mennyiségre számíthatunk. A hét utolsó napjaiban a ciklon fokozatosan gyengül, egyre kevesebb helyen, egyre kisebb mennyiségben számíthatunk csapadékra, a következő napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

 

2. A JELENLEGI  ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 

Jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 km a Murán 43,4 km és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 km töltésen van I. fokú (összesen 198,3 km) készültség.

 

A Kárpát-medence időjárását jelenleg meghatározó mediterrán ciklont megelőzően múlt vasárnap reggeltől több hullámban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Az árhullám Szentgotthárdnál először hétfőn 13 órakor tetőzött a III. fokú készültségi szintet megközelítő, 365 cm-es vízállással, majd 13-án 20 és 21 óra között 278 cm-es vízállással. A körmendi tetőzés 13-án 15 órakor 449 cm-rel következett be, majd azt követően megállt az apadás és csak 14-én éjjeltől folytatódott.

Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Rábán a tegnap lehullott és a mai napra várhatóan lehulló csapadék hatására újabb árhullám indul meg, amelynek tetőzése valószínűsíthetően a korábbi tetőző értékek alatt marad. Szentgotthárdnál várhatóan ma éjszaka II. fok közeli, Körmendnél pedig szombaton éjszaka II. fok fölötti tetőző értékek kialakulása várható. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása valószínűsíthető.

Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél az árhullám tegnap reggel 6 és 7 óra között tetőzött 350 cm-es vízállással (I fok 330 cm), ma 9 órakor 278 cm-es vízszintet észleltek.

 

Letenyénél a Mura tetőzését követően a vízszintek további csökkenése várható, majd a tegnap lehullott és a mai napon várhatóan lehulló csapadék hatására vasárnap hajnaltól ismételten a vízszintek emelkedése várható, az újabb tetőzés várhatóan az I. fok szintje alatti vízállással következik be.

A Duna teljes magyar szakaszán a következő napokban folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható 450 cm körüli értékkel.

 

A tegnapi nap során lehullott és a mai napon várhatóan lehulló csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható. Árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek kialakulása valószínűsíthető a Sajó és a Hernád vízrendszerében

A tegnapi napon lehullott csapadék hatására a Sajón és a Hernádon vízszintemelkedések indultak el, ma 9 órakor a Sajón Sajópüspökinél 191 cm-t mértek (I. fok 200 cm), a Hernádon Hidasnémetinél pedig 106 cm-t.

A Hernádon Hidasnémetinél a III. fokú készültségi szintet elérő, Gesztelynél a II. fok fölötti vízszintek várhatóak.

A Sajón Sajópüspökinél és Sajószentpéternél a II. fokot, Felsőzsolcánál az I. fokot megközelítő tetőzések kialakulása valószínűsíthető.

A Bodrogon az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon a következő napokban (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.

 

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 

A Rába térségében: A Rába vízállását a magyar és osztrák vízügyi szakemberek összehangoltan figyelik. A térségben 24 órás hidrológiai ügyelet működik. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket. A vízügyi ügyelet az érintett önkormányzatokat is értesítette, tájékoztatta a kialakult és várható helyzetről. A május elején még az árhullám érkezése előtt - 10 önkormányzat részére átadott korszerű vízkár-elhárítási tervek szintén segíthetik a védekezést. Eddig Csákánydoroszló, Gasztony Alsóújlak, illetve Rátót községeknek, valamint a csörötneki erőmű védekezésének irányításában nyújtott a vízügyi igazgatóság műszaki segítséget. A segítségre továbbra is számíthat a térség lakossága, s a gazdálkodó üzemek. A műszaki irányítás mellett, akár az árvízvédelmi raktárak készleteinek rendelkezésre bocsátására is. (homokzsák fáklya, fólia, stb) is sor kerülhet.

A védelmi szakaszokon a riasztási szint elérésekor a zsilipeket lezárták. A szentgotthárdi duzzasztó az árvízi üzemelési rend szerint működik. A helyzetről tájékoztatást kaptak az érintett partnerek.

Az árvízi védekezés az elrendelt fokozatnak megfelelően, rendben zajlik. A gátőrök- és a vízügyi műszaki szakemberek folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, bejárást végeznek. A védekezésnek ebben a szakaszában 50-60 vízügyi szakember vesz részt. Az árvíz okozta károkat folyamatosan mérik fel.

 

A Hernád-Sajó térségében: A felkészülés részeként a Vízügyi Igazgatóság megelőző jelleggel már szerdán I. fokú készültséget rendelt el a Hernád és Sajó felső szakaszain, így a vízügyi szakemberek fokozott figyelőszolgálatot látnak el már 24 órája. Fontos hangsúlyozni, hogy a Hernád-Sajó völgyében az elmúlt 4 évben, a kormány intézkedéseinek köszönhetően a Sajón (Ónod, Nagycsécs, Felsőzsolca,Sajóecseg, Sajópetri, Arnót), a Hernádon (Ócsanálos, Felsődobsza, Hernádkércs, Szentistvánbaksa, Hernádkak, Nagykinizs) 12 település köré megépült a körtöltés, a Bódván pedig elkészült 4 záportározó(Edelényi, Szendrőládi, Bódvaszilasi, Hídvégardói) és 3 szükségtározó (Bódvalenkei, Bódvaszilasi, Bódvarákói).

A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket illetve a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.

 

4. BALATON

 

Az Yvette névre elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette (kilendítette) a Balaton vízszintjét, melynek hatására egy óriási víztömeg a nyugati medencében torlódott fel, különösen a Fonyód és a Zala-torkolat közötti szakaszon. Erre a kilendülésre zúdult rá a 100 km/órát elérő északi szél, melynek hatására a legnagyobb észlelt hullámok elérték a 110-120 cm-es értéket (az átlag hullámmagasság 80-90 cm volt).

A Balaton déli partján lévő mély fekvésű területeket a ciklon által okozott hosszirányú vízszintkilendülés és a keresztirányú orkán erejű szél egybeeséséből kialakult óriáshullámok öntötték el időlegesen. Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél és délire fordul, aminek hatására a kiömlött víz gravitációsan vissza tud húzódni az árkokon keresztül a Balatonba. A vihar már péntek délelőtt jelentősen csillapodott, megindult a hullámvíz visszatérése a mederbe

Jelenleg a tó árapasztó vízeresztése 25 m3/s vízhozam mellett történik. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai 24 órás ügyeletet tartanak, az idén tavasszal a vízügyi szakemberek által elkészített helyi vízkár elhárítási terveket felhasználva műszaki irányítással és tanácsadással segítik a védekezést.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 16.

Fel Fel