Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(14:00):248cm   Komárom(14:00):261cm   Esztergom(14:00):240cm   Budapest(14:00):305cm   Paks(14:00):190cm   Baja(14:00):317cm   Duna Mohács(14:00):329cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OVF tájékoztató    2014.05.17. 11:53
OVF tájékoztató
Az utóbbi két nap során elsősorban a Traun-Enns vízgyűjtőn és a Bécsi medencében hullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg a Dunán. Nagybajcsnál az I. fokot meghaladó, lejjebb az I. fok alatti illetve azt megközelítő vízállások alakulhatnak ki. Az árhullám Budapestnél várhatóan az I. fok szintje alatt tetőzik. Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fok, a Sajón a II. fok szintjét meghaladó árhullámok kialakulását eredményezi.
 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 
Szerdától térségünk időjárását a Földközi-tenger középső medencéjében kimélyülő délkelet felől északnyugat felé mozgó mediterrán ciklon határozza meg. Az említett ciklon hatására a Duna vízgyűjtő osztrák részein a vártnál jelentősebb volt a csapadéktevékenység. A Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén az éjszaka újabb csapadékhullám vonult át, amely elsősorban a Hernád vízgyűjtőjét érintette.
 
Az előrejelzések alapján a mai nap során többfelé várható záporos jellegű csapadékhullás. A holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a Traun, az Enns vízgyűjtőjén, a Bécsi-medence térségében és a Sajó-Hernád vízgyűjtőn közelítheti meg a 10 mm-t. Vasárnapot követően az elkövetkező napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe.
 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

 
Jelenleg 299,3 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből
III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 62 km hosszban
  • a Hernád mentén (62 km),
I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 237,3 km hosszban
  • a Duna Szigetközi szakaszán (41,3 km)
  • Lajta és mentén (36,2 km),
  • a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében illetve a Répce árapasztó (48,2 km),
  • a Murán (43,4 km),
  • a Sajó (68,2 km)
 
A Duna vízgyűjtőjének időjárását az elmúlt időszakban meghatározó mediterrán ciklon tovább gyengül. A fenti ciklon hatására az elmúlt két napban hullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun és az Enns folyók és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.
 
A Duna Kienstocknál nem sokkal éjfél után tetőzött. Nagybajcsnál folytatódott az intenzív áradás, az elmúlt 24 óra alatt több mint egy métert emelkedett a vízszint, ma reggel 9 órakor 469 cm-t mértek (I. fok 470 cm).
 
A Rába vízrendszerén újabb vízszintemelkedések indultak meg, a legutóbbi csapadék mennyisége elsősorban a Pinka és a Répce vízgyűjtőjén volt jelentősebb. Szentgotthárdnál enyhe emelkedés után ma 9 órakor 66 cm, Körmendnél pedig 304 cm volt a vízállás.
Az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Murán is újabb vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél tegnap este kezdett el emelkedni a vízszint, ma 9 órakor 291 cm-es vízszintet észleltek (I. fok 330 cm).
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Rábán Körmendnél ma este az I. fokot meghaladó tetőző értékek kialakulása várható. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása valószínűsíthető.
 
A Dunán az árhullám tetőzése Nagybajcsnál I. fok feletti vízállással vasárnap napközben várható. Komáromnál és Esztergomnál I. fok körüli tetőzésre számítunk. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható az I. fokot megközelítő értékkel. Fontos hangsúlyozni, hogy a vízjelző szolgálat munkatársai az előrejelzések készítése során a szlovák előrejelzéseket is figyelembe vették.
 
Az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására a Tisza több mellékfolyóján is a vízszintek emelkedése tapasztalható.
 
Az elmúlt két napon lehullott csapadék hatására a Sajón és a Hernádon jelentős árhullámok vonulnak le, ma 9 órakor a Sajón Sajópüspökinél 252 cm-t mértek (II. fok 250 cm), a Hernádon Hidasnémetinél pedig 290 cm-t (III. fok 300 cm).
 
A Hernádon Hidasnémetinél a III. fokú készültségi szintet meghaladó, Gesztelynél a II. fok fölötti vízszintek várhatóak. A folyó árhulláma szlovák területen Kysak (Aboskőszeg) térségében illetve a Tárca árhulláma Koąické Oląany (Kassa) szelvényében a III. fok szintjét meghaladóan tetőzött, ®daňa (Hernádzsadány) illetve Hidasnémeti szelvényében jelenleg van tetőzés közelében. Hidasnémeti szelvényében a tetőzés várhatóan a mai napon bekövetkezik, azután lassú apadás várható.
 
A Sajón Sajópüspökinél a II. fokot meghaladó, Sajószentpéternél a II. fokot megközelítő, Felsőzsolcánál pedig I. fok körüli tetőzések kialakulása várható. A II. fokot megközelítő vízszint szombat délutánra várható a határszelvényben, ezt követően lassú apadást mutat az előrejelzés. A lejebbi szelvényekben fokozatosan ellapul a vízszint.
 
A Bodrogon Bodrogszerdahelynél az I. fok feletti vízszintek kialakulása várható, lejjebb az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.
 
Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.
 

Megtett intézkedések

 
A Rába térségében:
  • A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon.
  • A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
A Sajó-Bódva-Hernád térségében:
  • Folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
  • A fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon, illetve a vízügyi szakemerek a Hernádon a III. foknak megfelelő őrszolgálatot megerősítették.
  • A vízügyi igazgatóság felmérte az azonnal rendelkezésre álló átvezényelhető létszámokat a szomszédos vízügyi igazgatóságokon, arra az esetre, ha az előre jelzettnél kedvezőtlenebbül alakulnának a vízállások.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 17.

 

 

 

 

Fel Fel