Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):125cm   Komárom(23:00):131cm   Esztergom(23:00):109cm   Budapest(23:00):173cm   Paks(23:00):64cm   Baja(23:00):198cm   Duna Mohács(23:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató - 2010.06.06 .    2010.06.06. 07:00
Tájékoztató - 2010.06.06 .

Tájékoztató

2010. június 06. 700 óra

 
Kulcsmondatok:
  • Kritikus az árvízvédelmi helyzet a Hernádon, az eddigi LNV-t jelentősen meghaladó árhullám vonul végig a folyón.
  •  A Dunán az árhullám Budapesten a rakpartét meghaladó szintet ért el.
  •  Felsőzsolca részben elöntésre került.
 
Meteorológiai és vízjárási helyzet
 
Az elmúlt 24 óra folyamán, a vízgyűjtőkön csapadéktevékenység nem volt és a következő napokban is száraz és egyre melegebb időjárásra számíthatunk.
Ma napos, száraz idő lesz. Délután kissé megnövekszik a gomolyfelhőzet, de ezekből csapadék nem várható. A légmozgás napközben is többnyire gyenge, mérsékelt marad, csak ritkán élénkül meg kissé a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 fok körül várható.
 
A Duna Passaunál a tegnapi kisebb visszaáradást követően újra apad, lejjebb Pozsonyig szintén. A tetőzés Nagybajcs környékén jár, lejjebb a teljes hazai szakaszon árad. Komáromig már III. fokú, Esztergom és Budapest között II. fok feletti készültség van. Budapesten elrendelték a III. fokú készültséget. Dunaújvárostól Paksig készültségi szint alatti, míg alatta I. fokú a készültség. Budapest, Vigadó-térnél a ma reggeli vízállás 766 cm. A tetőzés itt várhatóan a jövő hét elején lesz 820 cm közelében.
 
Az Ipoly jelenleg Balassagyarmat alatt tetőzik, végig LNV feletti szintet meghaladó vízállások alakultak ki.
A Kapos Kurdnál reggel 461 cm, lassan emelkedik.
 
A Tiszán levonuló újabb árhullám elhagyta Tiszabecset, Vásárosnamény térségében tetőzik 619 cm körül. Az előző árhullám Szolnoknál tetőzéshez közel van, 6?án reggel 6.00-kor a vízszint 882 cm, lejjebb egyenletesen árad.
A Kraszna felső szakaszán II. fok alatti, az alsón feletti vízszintek vannak, kissé árad.
A Lónyay-főcsatorna II. fok felett lassan árad, reggel 762 cm volt a vízállás.
A Bodrog Bodrogszerdahelynél tetőzik, alatta jelenleg még II. feletti vízszintek vannak, de III. fokot jelentősen meghaladó hazai vízállások várhatók, igen elnyúló tetőzéssel.
A Ronyva Sátoraljaújhelynél az LNV feletti vízállással tetőzött, és már apad.
A Hernád a határ felett végig apad (Hernádzsadánynál több mint 10 órás tetőzést követően 27 cm-t apadt). Hidasnémetinél éjjel 2 órakor 502 cm-es (tetőző),  6 órakor 500 cm-es vízállást észleltek, a lassú apadás valószínűleg megindult. Az alsóbb szakaszokon az előre jelzett értékek szerint, de várhatóan mintegy félnapos késéssel következik be a tetőzés.
A Sajó felső szakasza apad, Felsőzsolcánál árad (473 cm).
A Bódva az apadás megindult, de még LNV feletti vízszintek vannak.
A Zagyva apad, Jászteleknél a Tisza miatt még igen magas vízszintek vannak.
A Tarna végig apad, II. fok feletti vízállások vannak.
 
A Hortobágy-Berettyón II. fokú készültség van érvényben, emelkedő vízállások mellett.
A Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön és a Maroson az I. fokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek, a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt.
 
Ár- és belvízvédelmi vízvédelmi helyzet (ma reggel 6.00 órakor)
Folyóink fővédvonalain 3056 km hosszon van védelmi készültség.
  • Rendkívüli készültségi fokozat                230 km hosszú védvonalon
  • III. fokú a készültség                                 1138 km hosszú védvonalon
  • II. fokú a készültség                                  610 km hosszú védvonalon
  • I. fokú a készültség                                   1078 km hosszú védvonalon.
 
A Kormány által 2010. június 2-án kihirdetett árvízi veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültség van érvényben a Sajó és Hernád védelmi szakaszain, a Bódva folyó Hídvégardó?Boldva közötti szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán, valamint a Cuhai Bakony-ér mentén Bőny és Mezőörs térségében.
 
A védekezési munkák súlypontja az elmúlt 24 órában a Hernádra koncentrálódott. A tegnapi nap folyamán a Hernád vízgyűjtőjén sem volt csapadéktevékenység. A tetőzés ma éjszaka Hidasnémetinél bekövetkezett, az LNV-t jelentősen, 68 cm-rel meghaladó vízszinttel. A helyzet súlyosságára tekintettel a folyóvölgyben kialakított 22 beavatkozási szakaszon folyt vízügyi igazgatósági irányítással védekezési és megelőzési tevékenység (a töltések északról dél felé haladó megemelése, megerősítése) a korábban elkészített beavatkozási terveket alapján. A helyzet kezeléséhez nagy létszámú honvédségi és rendőrségi erőket vettek igénybe.
 
Továbbra is rendkívüli készültség van érvényben a Bódva teljes hosszán is. A megfeszített védekezés folytatódott a vízügyi igazgatóság által a folyó teljes magyarországi szakaszára kidolgozott részletes lokalizációs terv alapján a Bódva mentén Edelényben, ahol korábban a jobb parton több helyen vízátbukás alakult  ki.
 
A vízügyi igazgatóság Ócsanálos tehermentesítése érdekében szabályozott vízkivezetéssel avatkozott be a védekezési munkákba.
 
A Zagyva-Tarna vízgyűjtő területén a Jásztelki szükségtározó és Borsóhalmi vésztározó feltöltése folytatódott. A tározóknak köszönhetően a Zagyva nem érte el a két héttel korábbi vízszinteket. A Kormány által az érintett településekre kihirdetett veszélyhelyzet van érvényben.
 
A Győr-Moson-Sopron megyében a Cuhai Bakony-ér mentén Bőny és Mezőörs térségében a kialakult vízállapotok és megfeszített védekezés miatt szintén érvényben van a Kormány által az érintett településekre kihirdetett veszélyhelyzet.
 
A Sajó folyó lokalizációs tervében szereplő 2.27 ártéri öblözetben Sajópüspöki és Sajónémeti térségében a javasolt lokalizációs beavatkozásokat megkezdték.
 
A Balaton vízszintje továbbra is nagyon magas, veszélyezteti - főleg a D-i parton - a part közeli létesítményeket, ingatlanokat.
 
A vízügyi igazgatóságok továbbra is folyamatosan segítséget nyújtanak az önkormányzatok részére a helyi vízkárok elhárításában, ez kiemelten igaz a BAZ megyei települések esetében, ahol az igazgatóság átvette a védekezés irányítását.
 
A belvízzel elöntött területek nagysága folyamatosan emelkedik, jelenleg 223 000 ha, ebből 114 ezer ha a vetés-szántó terület. A talajok teljesen telítettek, még hosszantartó védekezésre kell számítani.
Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 80 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 9 szakaszon I. fokon, 68 szakaszon II. fokon és 3 szakaszon III. fokon védekeznek.
Tegnap 155 db szivattyútelep és 35 db szállítható szivattyú összesen 339,12 m3/s kapacitással 33,4 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1071 fő vett részt a védekezési munkálatokban.

 

Fel Fel