Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):258cm   Komárom(21:00):295cm   Esztergom(21:00):292cm   Budapest(21:00):380cm   Paks(21:00):369cm   Baja(21:00):524cm   Duna Mohács(21:00):539cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - Jövő márciusig 28 ezer kilométe...    2014.07.01. 12:48

 

2014. június 26.

 

Megkezdték a forgalomképes, közcélú, állami tulajdonú csatornahálózat feltérképezését. 2015. március végére készül el a káros vizek elvezetését szolgáló vonalas vízi létesítmények katasztere, amely a valós helyzetet mutatja majd és egy korszerű, hatékony belvízvédekezés kidolgozásának alapjául szolgál a jövőben. A Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló program költségvetése 4,6 milliárd forint.

 

A vízi létesítmények, köztük a belvizek elvezetését szolgáló csatornák stratégiai jelentősége folyamatosan nő. A káros vizek például az árvizek elvezetése, illetve azok visszatartása (például öntözési célra) azonban csak korszerű rendszer kialakításával és üzemeltetésével valósítható meg.

 

 Az ehhez szükséges információk mostanáig nem álltak teljes körűen rendelkezésre, emellett az elérhető adatok nem minden esetben fedik a valóságot.

 

 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium szakmai együttműködése keretében a külön-külön felügyeletük alatt álló NFP Nonprofit Kft. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság a KEOP 2.5.0/C/12 - A forgalomképes közcélú állami tulajdonú, káros vizek elvezetését célzó vonalas vízi létesítmény kataszterének elkészítése tárgyú pályázaton való részvételre, valamint az elnyert projekt teljesítésére konzorciális együttműködési megállapodást kötöttek.

 

 2014 márciusában az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) alkotta konzorcium - uniós forrásból - megkezdte 28.472 km forgalomképes, közcélú, állami tulajdonú csatornahálózat fizikai és tulajdonjogi feltérképezését.

 

 Pereszlényi Attila, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezető igazgatója elmondta: céljuk e létesítmények tulajdonviszonyainak kimutatása, a tulajdonviszonybeli anomáliák feltárása és kataszterének elkészítése.

 

 A kataszter a valós helyzetet mutatja majd, és megteremti egy újabb projekt információs bázisát. A felmérések eredményeként létrejövő kataszter tartalmazza a csatornák pontos információit tulajdonjog, fizikai állapot stb. és érdemben támogatja a belvízvédekezést, a vízkormányzást, a vagyongazdálkodást és a műszaki infrastruktúra fejlesztését.

 

 A projekt valós igényeknek teremt megfelelő információs alapot, a mezőgazdaság hatékonyabb működésének lehetőségét teremti meg, s ezzel komoly társadalmi igényeket szolgál.

 

 A Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló fejlesztés költségvetése 4,6 milliárd forint. A projekt befejezési határideje jövő év március vége.

 

Fel Fel