Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):81cm   Komárom(21:00):103cm   Esztergom(21:00):96cm   Budapest(21:00):156cm   Paks(21:00):44cm   Baja(21:00):178cm   Duna Mohács(21:00):209cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Hó és belvíz helyzet    2013.03.02. 10:28

HÓHELYZET

Az elmúlt napon tavaszias, de a reggeli órákban még téliesen hideg idő volt vízgyűjtők nagyobb részét kitevő 3-600 méter magasságú területein. Csapadék sehol sem hullott, így nap közben csak kis mértékű volt az olvadás, számottevően nem csökkentve a hóvíz mennyiségét és az árhullámok vízutánpótlását.
 
Ma reggelre a vízgyűjtőkön is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken továbbra is előfordultak -10 C fokhoz közeli minimumok.
 
A Rába és a kisebb Alpok-aljai vízfolyások heves áradása a lehulló csapadék és a közép-magas részekig terjedő leolvadásának eredménye volt. Ezért ezek vízgyűjtőin jelentősen megcsappant a hóban tárolt vízkészlet mennyisége. A Hernád vízrendszerét sem a korábbi csapadék, sem a leolvadás nem érintette lényegesen, így az eddig valaha mért legmagasabb mért érték fölötti hómennyiséggel még mindig számolni kell.
 
A Sajó vízgyűjtőterületein az elmúlt napokban kis mértékben csökkent a hóban tárolt vízkészlet, de még mindig az átlagos felett van.
 
A Duna Pozsonyig terjedő vízgyűjtőjén az olvadás miatt az időszaki maximum alá csökkent a hómennyiség.
 
A Dráva vízgyűjtőjén továbbra is az elmúlt két évtized legnagyobb hómennyisége gyűlt össze, s várhatóan ez a helyzet tartósan megmarad.
 
A következő ábra a Duna-vízgyűjtő hóvízegyenérték eloszlását mutatja be:
 
 
 
 

BELVÍZ

A belvízi elöntés nagysága országosan 13 900 ha (Fertő-Hanság, Kis-Balaton belvízvédelmi rendszer, Felső-szabolcsi belvízvédelmi rendszer, Bodrogköz), 7 szakaszon van I. fokú, 7 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség.
Fel Fel