Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(20:00):82cm   Komárom(20:00):105cm   Esztergom(20:00):96cm   Budapest(20:00):156cm   Paks(20:00):44cm   Baja(20:00):178cm   Duna Mohács(20:00):209cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális belvízi helyzetértékelés    2013.03.16. 14:30

 HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA: 

 
Ma délkeleten, keleten is csökken a felhőzet, és ott is több órára kisüt a nap, legfeljebb kevés gomolyfelhő képződhet. Csapadék már nem lesz. Szombaton már inkább csak a Dunántúlon és a főváros környékén lehetnek erős széllökések, majd délutántól jelentősen mérséklődik a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5, -10 fok között alakul, de a derült, szélcsendes, hóval borított helyeken -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -1, +4 fok között várható.
 

Hétvégén  napos, száraz idő lesz. A hét első napjaiban többször erősen megnövekszik a felhőzet, több helyen lehet eső, zápor. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

BELVÍZI HELYZETKÉP

Az elmúlt napokban több területen is első illetve másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelésére került sor.

A Kettős - Körös folyón árhullám vonul le. A Hosszúfok-Határér-Kölesér  gravitációs vízkivezetési lehetőség megszünt, Hosszúfoki szivattyútelepeknél vízmércén elérték az indulási vízszintet. A területre lehulló csapadék mennyisége további nagymértékű vízszint emelkedést jelez. Az elöntések kialakulásának megelőzése érdekében szivattyútelepi üzemelés szükséges, ezért a területi Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság március 16-án 10:00 órától másodfokú belvízvédelmi fokozatot rendelt el a Kettős-Körös jobb parti szakaszán.

A Kisújszállási szakaszon a csatornák vízállása a szivattyútelepi indulási szinteket meghaladja, gravitációs levezetési lehetőség nincs, így március 15-től kezdődően a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság itt is másodfokú belvízvédelmi fokozatot rendelt el 7 szivattyútelepre.

Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Zala jobb parti, Keszthely-hévízi, Dél-Kis-balatoni, Felőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszokon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, illetve további szakaszokon. Összesen 10 szakaszon van jelenleg is másodfokú belvízvédelmi készültség, elsőfokú készültség 16 szakaszon van. Az országban a belvízvédelmi készültség jelenleg összesen 56 szivattyútelepet érint.

Fel Fel