Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):107cm   Komárom(23:00):117cm   Esztergom(23:00):102cm   Budapest(23:00):162cm   Paks(23:00):53cm   Baja(23:00):188cm   Duna Mohács(23:00):221cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális belvíz helyzetértékelés    2013.03.18. 11:49

Hidrometeorológiai helyzet alakulása:

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak helyenként lehet kevés napsütés. Délelőtt még inkább csak a Dunántúlon, majd másutt is egyre többfelé ered el az eső, illetve a főváros térségében átmeneti jelleggel, az Északi-középhegység vidékén pedig tartósan is havazás valószínű. A többfelé élénk déli, délkeleti szelet a Kisalföldön és a Dél-Alföldön erős, olykor viharos lökések kísérik. A hét közepén jobbára borult lesz az ég, előtte, utána szakadozottabb lesz a felhőzet. Több alkalommal, többfelé várható eső, az időszak végén nyugaton, északon hó is lehet. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 6 napban 20-25 mm csapadék hullott, kezdetben eső, majd hó formájában. A csapadékos időjárás hatására további védelmi szakaszokon kellett készültséget elrendelni, a felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
A belvízi elöntés nagysága országosan 18 700 ha (Fertő-Hanság, Kis-Balaton menti területek, Bodrogzug, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye). Az Alföld középső és keleti tájait 5-10 cm-es, a többi síkvidéki területet 0-2 cm-es hó borítja, az elöntött terület nagyságának pontosabb felmérése csak a hó elolvadása után lehetséges.
 
Jelenleg az országban 9 vízügyi igazgatóság területén, 15 szakaszon I. fokú és 11 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
 
A hétvégén az időjárás miatt a belvízvédelmi szivattyútelepek megközelítése, valamint az áramkimaradások miatt az üzemeltetés rendkívüli nehézségeket okozott, a vízügyi igazgatóságoktól jelentős erőfeszítéseket igényelt a megfelelő védekezés biztosítása.
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 25-30 mm közötti csapadék várható, a hó elolvadása és a csapadék miatt az elöntött területek nagysága emelkedni fog.
 
Fel Fel