Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):107cm   Komárom(00:00):116cm   Esztergom(00:00):102cm   Budapest(00:00):163cm   Paks(00:00):53cm   Baja(23:00):188cm   Duna Mohács(00:00):221cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális belvízi helyzetértékelés    2013.03.19. 16:09

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Kezdetben még kisüt a nap, majd többnyire borult lesz az ég, csak az időszak végén, szombaton szakadozik fel a felhőzet. Csütörtökön többfelé várható eső, pénteken már elsősorban nyugaton és északon, valamint a hegyekben havas eső, hó is. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán valószínű.
 

Hóhelyzet

A múlt hét végén betörő hidegfront előoldalán változó csapadéktevékenység volt, mely mennyiségében és halmazállapotában is erősen eltérő volt vízgyűjtőnként.
 
Az ország nagyobb részén - főleg nyugaton, észak-nyugaton - havazott, a lehullott csapadékmennyiség 5-30 mm között volt. Ez 5-30 cm friss hó vastagságának felel meg, de a viharos szél elsodrása, áthalmozása miatt a hófolttól a hótorlaszig minden előfordult.
 
A Mura-Rába külföldi vízgyűjtőjén 500 m alatt számottevő hó nincs, 500-1000 m között átlag 15 mm víztartalomnak, e fölött akár 200 mm esőnek megfelelő hóban tárolt vízmennyiség található. Utóbbi a Drávára is jellemző érték.
 
A Felső-Duna vízgyűjtőjét csak néhány mm csapadék érte, így vízjárási és hófelhalmozódási változást nem okozott.
 
Az Ipoly, Sajó és Bódva vízgyűjtőjéről a legutóbbi árhullámok a korábbi rendkívüli hómennyiség több mint kétharmadát leszállították. A hét végi ciklon az északi vízgyűjtők előtt szétvált, így az előbbi vízgyűjtők ?szélárnyékba? kerültek, alig hullott néhány (egy-két helyen 5-10) milliméter csapadék, de az is hó formájában. Összességében minimálisan nőtt a hóban tározott ? előtte lényegesen lecsökkent ? vízmennyiség.
 
A Hernád völgye szintén kevesebb havat kapott, de a felső részén (Gölnic /Hnilec/ és a Felső-Hernád vízgyűjtő) 10-15 cm friss hó hullott. A hómennyiség nagyobb része itt is 500 m fölött található, ami a hónap végéig kitarthat. A Hernád másik jelentős mellékfolyója a Tárca (Torysa) felső részén kissé több hó hullott, s ennek alacsonyabb vízgyűjtőjéről a jövőben hamarabb kapunk olvadást.
 
A Bodrogon kisebb eső után 15-20 cm hó hullott. A jelenleg is magas mederteltség, illetve a telt tározók miatt az újabb vízutánpótlások várhatók a hét közepére enyhülő idővel.
A Felső-Tisza mintegy 25-30 mm csapadékot kapott átlagosan, de a gyors lehűlés miatt ebből több mint 20 mm hó formájában. Ez utóbbi alapján a Kárpátalja-i átlagos hóban tárolt vízmennyiség 40-42 mm-re szaporodott, de ez még mindig a sokévi átlag alatt van.
 
A hidegfront által maga előtt tolt melegebb és nedves légtömegek miatt a Berettyó és a Körösök vízgyűjtőjén a csapadék túlnyomó része esőben hullott. Ez heves áradásokat okozott, amelynek levonulása már a magyarországi területen tart. Az esők miatt ezeken a vízgyűjtőkön ? árvíz szempontjából - számításba vehető hómennyiség nincs.
 
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon 5-15 mm csapadék hullott. A csapadékos időjárás hatására további vízügyi igazgatóságok rendeltek el belvízvédelmi készültségeket. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
A belvízi elöntés nagysága országosan 18 500 ha (Bodrogzug, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye) ebből 7 800 ha vetés-szántó.
 
A 12 közül már 11 vízügyi igazgatóság rendelt el belvízvédelmi készültséget. Jelenleg 29 szakaszon I. fokú és 10 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Fel Fel