Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(00:00):107cm   Komárom(00:00):116cm   Esztergom(00:00):102cm   Budapest(00:00):163cm   Paks(00:00):53cm   Baja(23:00):188cm   Duna Mohács(00:00):221cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális belvízi helyzetértékelés    2013.04.02. 13:39

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Jelenlegi és várható meteorológiai helyzet:
Túlnyomóan borult lesz az ég, délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, a nyugati határnál és a Bakonyban havas eső, havazás is lehet. Főként délen jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Élénk északkeleti szél kialakulhat.
 
 
A folytatásban többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, csütörtökön süthet ki hosszabb időre a nap. Országszerte várható nagyobb mennyiségű csapadék, de az időszak első felében nyugaton, északnyugaton havas eső, havazás is lesz. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán valószínű.
 

 Belvízvédelmi helyzet

 
Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon nem volt csapadék. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.
 
Országosan 155 000 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 71 000 ha vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer ha fölötti elöntésekJász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.
 
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon I. fokú és 42 szakaszon II. fokú és 9 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. A III. fokot a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és Kis-Balaton mentén 4, valamint Békésben 4 szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
7 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 19 társulat II. fokú, 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Önkormányzatok:
12 önkormányzat (Dunavarsány, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Balástya, Tiszalök, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Tápiószőlős, Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Székkutas, Köröstarcsa) I fokú, 10 önkormányzat (Tomajmonostora, Felgyő, Nagyecsed, Kótaj, Tiszaug, Alattyán, Jásztelek, Kunszentmiklós, Kötegyán, Körösladány) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Gelej polgármestere a Csincsa patak magas vízszintje miatt rendkívüli készültséget rendelt el.
 
A 278 db szivattyútelepből tegnap 166 db üzemelt, 26 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 775 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 91 millió Ft volt. A belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására a csatornákon kotrásokat végeznek a vízügyi szakemberek.
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 20-25 mm közötti csapadék várható. Amennyiben az előre jelzett csapadék tényleg leesik, az elöntött területek nagysága tovább fog emelkedni.
 
Fel Fel