Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(17:00):506cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Árvízvédelmi tájékoztató    2014.09.04. 11:07
Árvízvédelmi tájékoztató

Tájékoztató a nyugat-magyarországi folyókon levonuló árvizekről

 

Az elmúlt három napban a Rába teljes vízgyűjtőjére területi átlagban összesen 50-70 mm csapadék hullott, de szerda reggeltől ma reggelig már számottevő csapadék nem esett (5 mm alatti mennyiségekről érkeztek jelentések). A Mura vízgyűjtőjére területi átlagban az elmúlt napokban összesen 60-80 mm eső esett, tegnap 5-10 mm-t mértek, de a magyar részen ennél nagyobb értékek is előfordultak (15-20 mm).

 

A déli vízgyűjtőkre szerdán estétől (Kebele patak, Principális csatorna) újabb csapadékhullám érkezett. Mintegy 3 óra alatt a Kebele vízgyűjtőjére 15 mm, a Principális vízgyűjtőjére 15-20 mm intenzív eső hullott egyenetlen megoszlásban.

 

A Marcal vízgyűjtőjén tegnap nem esett.

 

Éjféltől megszűnt az eső és jelenleg sem hullik csapadék a helyi vízkárral érintett vízgyűjtőkön.

A meteorológiai előrejelzések mára, illetve a hét többi napjaira már számottevő csapadékot nem jósolnak (5 mm alatti), de egy-egy zápor, zivatar kialakulására minden nap lehet számítani.

 

Rába

A Rába Szentgotthárdnál tegnap egész nap lassan apadt.  Körmendnél a tetőzés (355 cm) óta, ma reggelig már több mint fél métert apadt a víz szintje. Az I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van, a szivattyúzás, a figyelő- és járőrszolgálat folyamatos. Az árhullám jelenleg Rum térségében tart. A Körmend alatti szakaszon völgyi elöntésekre kell számítani. A Molnaszecsőd-Döröske összekötő út a vízátfolyások miatt továbbra is zárva van.

A Rába Sárváron tegnap egész nap egyenletesen, lassan áradt, s ma reggel is ez a tendencia tapasztalható. A folyó sárvári szakaszán a tetőzés várhatóan a ma esti órákban fog bekövetkezni fokozat alatti vízállással, 90 ?20 cm-rel.

A vízügyi szolgálat munkatársai a Rábán továbbra sem javasolják a vízitúrázást!

 

Mura

A Mura horvátországi szakaszán Muraszerdahelynél a kedd esti tetőzés (414 cm) óta eltelt 30 óra alatt csak igen lassan, mintegy 15 cm-t apadt.

Letenyénél továbbra is lassan áradt a folyó, szerda éjféltől gyakorlatilag stagnál a vízszint. A reggeli vízállás 418 cm volt. Délelőtt még nem várható a vízszint csökkenése, a hidrológus szakembereink számításai szerint a délutáni órákban azonban már lassú, elhúzódó apadás valószínű. A folyó Murakeresztúron jelenleg lassan, egyenletesen árad, a tetőzést csütörtökön a késő esti, éjszakai órákra várják. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartja, a védekezés folyamatos. A zsilipek zárva vannak. A levonuló árvíz lakott területeket nem veszélyeztet.

A  vízügyi szolgálat munkatársai a Murán továbbra sem javasolják a vízitúrázást!

A Kebele patakon a tározó kiválóan üzemel, a vízszintet a tározó működése befolyásolja  (az elmúlt három napban 1,2 millió m3 víz került visszatartásra a 60 hektáros tározó térben). A szerdán lehullott újabb, mintegy 15 mm körüli csapadék hatására ma hajnaltól megállt az apadás és ismét emelkedni kezdtek a vízszintek.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban már újabb, esőből származó vízszintemelkedésekre nem kell számítani a vízkárral érintett térségek vízfolyásain.

Holnaptól már a Kebele patakon is újból apadásra lehet számítani.

A Rédics-Zalaszombatfa összekötő úton vízátfolyás van, a sebesség korlátozás továbbra is érvényben van.

 

A Principális vízgyűjtőjére szerdán este újabb, 15-20 mm eső hullott. Ennek következtében a már addig is magas vízállás tovább emelkedett. Ma reggelig Nagykanizsánál 14 cm-t emelkedett a vízszint. A jelenlegi vízállás 242 cm. A következő napokban is további, lassú vízszintemelkedésre lehet még számítani Hétvégére valószínűsíthető, hogy a vízfolyás elérheti a 260 cm körüli vízszintet a nagykanizsai vízmércénél. A helyi vízkárkészültséget továbbra is fenntartják a vízügyi szakemberek, az önkormányzat védekezési munkáinak segítésére műszaki irányítót, szaktanácsadást folyamatosan biztosítanak.

 

Marcal

A Marcal vízgyűjtőjére elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására (hétfőn 33 mm, kedden 30 mm) jelentősebb árhullámok, intenzívebb vízszintemelkedések keletkeztek a Marcal folyó felső szakaszán és főleg a jobboldali mellékvízfolyásain. Karakónál már tetőzött a vízfolyás, Mersevátnál még lassú áradás tapasztalható (itt tegnap 25 cm-t emelkedett a víz szintje). A Rábán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása is érvényesül a Marcal alsó szakaszán. A Marcal Karakó alatti (Boba és Magyargencs térségében is) szakaszán völgyi elöntésekre és az ezzel járó árhullám ellapulásra, lassú levonulására lehet számítani.

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon továbbra is állandó hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartanak. A hidrológus munkatársak folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. A hidrológiai mérőcsoportok folyamatos vízhozam mérést végeznek. A gátőrök és műszaki szakemberek a területen állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak. 

Fel Fel