Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(17:00):506cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT közlemény 2014.09.10.    2014.09.10. 12:25

Az elmúlt napokhoz képest jelentős változás előtt áll időjárásunk. Egyelőre még a Skandináv-félsziget déli része felett van annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hidegfrontja tegnap este érte el a Duna vízgyűjtőjét. Kelet-Európa fölött egy markáns anticiklon blokkolja a front keletre vonulását és a frontális hullámból térségünkben egy mediterrán ciklon mélyül ki, amely a jövő hét elejéig meghatározza időjárásunkat. Áramlási rendszerében több hullámban földközi-tengeri nedves levegő érkezik fölénk, ezért gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. A csapadékösszegek napi bontásban egyes helyeken területi átlagban megközelíthetik a 40 mm-t is, de lokálisan ennél több csapadék is hullhat.

A ciklon kiépülését és a nagy mennyiségű várható csapadékot több meteorológiai modell is megerősíti. A várható csapadék helye a Kárpát-medencén belül azonban rendkívül bizonytalan, ennek következményeként pedig az is, hogy mely folyókon alakulhatnak ki árvízi fokozatot is elérő vízszintek. Egyes kisebb vízgyűjtőknél a csapadék helyében akár néhány tíz kilométeres eltérés is döntően más hidrológiai helyzetet teremthet. Az elmúlt napok meteorológiai előrejelzései alapján a leginkább érintett nagyobb vízgyűjtők: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői.

Ha a meteorológiai és hidrológiai helyzet úgy alakul, akkor az Országos Műszaki Irányító Törzs szeptember 11-én megkezdheti működését és a védekezés munkálatainak előkészítését az állami védvonalakon, de a felkészülés természetesen már a mai napon megkezdődik. Az említett területeken és folyók vízgyűjtőjén szinte mindenhol erősen átázott a talaj, amely nem képes több nedvességet befogadni és mindenhol közepes vagy magas a mederteltség. A bizonytalan meteorológiai helyzet következtében az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy az állami védvonalakon megerősített létszámban kell védekezniük a vízügyi szakembereknek, ezért a vízügyi igazgatóságok között a szakemberek átcsoportosítására is sor kerülhet. Műszaki irányítókat, vízhozam-mérőket, őrszolgálatot ellátó vízügyeseket és geodéziai mérőcsoportot küldhetnek a társ vízügyi igazgatóságok az említett területekre. A Principális csatornán is várható, hogy újabb vízszintemelkedés indul el. Itt önkormányzati védekezés folyik, a vízügyi szakemberek azonban itt is műszaki segítséget nyújtanak és az OMIT, amennyiben a biztonság megkívánja, átcsoportosíthat homokzsákokat, szivattyúkat.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. szeptember 10.

Fel Fel