Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):197cm   Komárom(11:00):202cm   Esztergom(11:00):191cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(12:00):191cm   Baja(11:00):334cm   Duna Mohács(12:00):365cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Árvízvédelmi tájékoztató 2014.09.14    2014.09.14. 13:57

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú (Duna, Lajta, Mura, Zala, Principális csatorna), 56,4 km-en II. fokú (Dráva), 13,3 km-en III. fokú (Rába, Pinka) árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál várhatóan nem haladja meg az I. fokú készültségi szintet, lejjebb is fokozat alatti levonulásra számítanak a vízügyi szolgálat szakemberei.

A Lajta Deutsch Brodersdorfnál az éjszakai órákban tetőzött, ma reggel lassú apadás tapasztalható. Az alsó szakasz áradása lassú, Mosonmagyaróvárnál ma reggel I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet (160 cm) meghaladó 181 cm-es vízállás alakult ki.

A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Rába apadása Szentgotthárdnál a folyó egyelőre mérsékeltebb lesz, majd délutánra intenzívebbé válik. Körmendnél valószínűen ma éjfél körül fog tetőzni a folyó 490 ? 20 cm-rel (III. fok: 440 cm). Sárvárnál várhatóan az I. fokot megközelítő, Ragyogóhídnál a II. fokot meghaladó, Árpásnál a II. fokot megközelítő vízszintek alakulhatnak ki.

Jelentős völgyi elöntésekre számítatanak a vízügyi szakemberek a teljes völgyszakaszon.

A Murán vasárnap estére Letenyénél becsülhetően III. fokot (430 cm), meghaladó 460 cm körüli tetőző vízállás várható.

A Dráván Drávaszabolcsnál rekord értéket megközelítő, vagy azt elérő árhullámra számítunk, itt már most II. fokú a készültség.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. Valószínű, hogy Zalaapátinál III. fokú árvízvédelmi készültségi fokozatot jelentősen meghaladó vízállás alakul ki kedd körül. Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futó érkezésére kell számítani.

A Marcalon lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek, hiszen a korábbi áradások következtében már jelentős vízmennyiség tartózkodik kint a Marcal völgyében.

A Gyöngyösön és a Répcén kisebb árhullám vonul le. Az árhullámok ma reggelre Sorkifalud illetve Tompaládony térségébe érkeztek.

A Kebele-patakon és a Kerka-patakon a nagy mennyiségű csapadék miatt jelentős vízszintemelkedés következett be,  mindkét tározó üzembe lépett.

A Principális csatorna szombaton egyenletesen, nagyon lassan áradt. Estére tetőzés közeli állapotba került. Vasárnap reggel 272 cm volt a vízállás. Ha további jelentős csapadékot nem kap a terület, hosszan elnyúló tetőzés várható a csatornán. A helyi vízkárkészültség továbbra is érvényben van, szükség szerint biztosítják a védekezés műszaki irányítását.

A Balatonnál a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek kijelölésre kerültek és elérhetőek.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket nagyrészt még le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettől eltérően is alakulhat. Az OMSZ jelentése alapján elemezve a meteorológiai és hidrológiai helyzetet megállapítható, hogy a kritikus vízgyűjtőkön továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy lokálisan 30-50 mm csapadék is leesik. A medrek és a talaj telítettsége miatt, további tározó képesség hiányában számolni kell a vízszintek további emelkedésével.

Fel Fel