Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(05:00):209cm   Komárom(06:00):227cm   Esztergom(07:00):220cm   Budapest(06:00):278cm   Paks(06:00):243cm   Baja(06:00):404cm   Duna Mohács(06:00):429cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 2...    2017.02.09. 20:46

A Tisza Záhony alatti szakaszain  feltorlódott jég duzzasztó hatására a Záhony térségében az elmúlt órákban lassan tovább emelkedtek a vízszintek. A tegnap 18 órakor észlelt 694 cm-es érték után 22 órára a III. fokú készültségi szintet jelentő 700 cm fölé emelkedett a víz. Azt követően újabb, szinte folyamatos emelkedés volt észlelhető, melyek eredményeként ma 13 órakor 727 cm-t észleltek. A Záhonynál valaha mért eddigi maximális érték 758 cm. A Tisza Záhony ? Tokaj közötti szakaszain a II. fokú készültségi szintek körüli, lejjebb, Tiszalöktől kezdődően pedig az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások valószínűsíthetőek. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén I. fok közeli vízállások várhatóak. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet. A Tiszán Vásárosnaménynál, Dombrád és Tiszabercel között, valamint Tiszapalkonyánál, és a Zagyva-Tarna vízrendszerén, I fok feletti értékeket észlelnek.

Magyarországon jelenleg 647 km-en van elrendelve I. fokú árvízvédelmi készültség. Érintett vízfolyások: Felső-Tisza, Szamos, Kraszna, Bodrog, Tarna, Túr és a Zagyva.III. fokú árvízvédelmi készültség 28 km-en van elrendelve. Éríntett vízfolyás: Felső-Tisza.

 

OMIT, 2017. február 9.

Fel Fel