Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(05:00):209cm   Komárom(06:00):227cm   Esztergom(07:00):220cm   Budapest(06:00):278cm   Paks(06:00):243cm   Baja(05:00):405cm   Duna Mohács(06:00):429cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT Tájékoztató 2017.02.11.    2017.02.11. 14:28

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.11.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre nem kell számítani. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve a Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet. Említésre méltó csapadék gyakorlatilag sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában tovább csúszott lefelé a folyón, szombat délelőtt a Dombrád alatti térségben jár. Alatta Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok találhatóak.

A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál tegnapelőtt a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint rohamos csökkenésnek indult, és ma reggel már a II. fok szintje alatti vízállásokat figyeltek meg. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik. Záhony alatt a jégjelenségek hatására Dombrádon tegnap kora estére már a III. fok szintje fölé emelkedett a vízállás, most 8 órára apadt újra a III. fok szintje alá. Lejjebb Tiszabercelen a II. fokú, Tiszapalkonyánál az I. fokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek, és szintén I. fok feletti értékek érvényesek a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéin is. A Túr vízszintje Garbolcnál ma reggel már az I. fok szintje alatt volt megfigyelhető.

Az előrejelzések szerint a záhonyi torlasz megindulása miatti vízhozamnövekedés miatt a Tiszán Dombrádnál a III. fokú szint feletti tetőzést követően - egyelőre, a jég aktuális jéghelyzetből következően - lassú apadás várható. Lejjebb, Tiszabercelnél a III. fokú, Tokajnál a II. fokú szintet megközelítheti a tetőző vízállás. A Tiszalöktől kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Körösök vízrendszerén várható az I. fokú szinteket megközelítő, esetleg helyenként kismértékben meghaladó vízállások kialakulása. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

A Jégvirág X. és Jégvirág I. hajópár a tegnap megtisztította a Tiszadada és Tiszalök közötti szakaszt az összefüggő jégtől. A mai napon tovább folytatják munkájukat Tiszadob irányába.

Magyarországon összesen 549 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség, melyből 408 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Felső-Tisza, Bodrog, Sajó, Keleti-főcsatorna, Zagyva és az Egyesült-Tápió patak. 16 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Felső-Tisza és a Lónyay-főcsatorna, és 125 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyások: Felső-Tisza és a Lónyay-főcsatorna.

 

 

OMIT, 2017. február 11.

 

Fel Fel