Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):216cm   Komárom(22:00):225cm   Esztergom(22:00):206cm   Budapest(22:00):277cm   Paks(22:00):223cm   Baja(22:00):384cm   Duna Mohács(22:00):421cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.11.21. Vízkárelhártási tájékoztató    2011.11.21. 11:00
2011.11.21. Vízkárelhártási tájékoztató

 

Tájékoztató a Vízkárelhárítási helyzetről
2011. november 21.
 
Hidrometeorológiai helyzet
 
A hét nagy részén még mindig alapvetően anticiklonális hatások alakítják Közép-Európa időjárását; többnyire felhős, párás, egyes helyeken ködös idő valószínű, legfeljebb néhol keleten szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Jelentéktelen mennyiségű csapadék hullhat csupán, szitálás, ónos szitálás, hószállingózás formájában. A hőmérséklet alakulásában sem valószínű lényeges változás. A hét végén nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek hatására már eső, hózápor is kialakulhat, és megélénkül a légmozgás; változékonyabbra fordul a vízgyűjtők időjárása.
  
Árvízvédelmi helyzet
 Folyóinkon jelenleg sehol nincs árvízvédelmi készültség. Az elkövetkező időszakban várható igen kevés csapadék miatt mindenütt maradnak az igen alacsony stagnáló, vagy apadó vízszintek.
 A Tisza rendkívül alacsony vízszintje miatt veszélybe került Szolnok város vízkivétele, ezért fokozott figyelemmel kísérik a vízszintek alakulását és a tiszai vízerőművek egyenletesen átvezetik az érkező vizeket, csökkentve a vízszintek ingadozását.
 
Mederteltségek
 
Duna: 4-9%
Tisza Dombrádig: 1-3%
Tisza Dombrád - Kisköre-felső között (duzzasztott szakasz): 12-69%
Tisza Kisköre alatt: 4-26% (a szakaszon már érződik a Törökbecsei Vízlépcső duzzasztó hatása)
Balaton: 70 cm (szabályozási tartomány 70-110 cm), az elmúlt héten nem változott a tó vízszintje.
Velencei-tó: 127 cm (szabályozási tartomány 130-170 cm), az elmúlt héten nem változott a tó vízszintje.
 
Belvízi helyzet
 
Nincs belvízvédelmi készültség az országban.
 
A következő héten folytatódik a száraz időjárás, belvízi elöntés kialakulására nem kell számítani.
 
Környezeti káresemény
 
2011.11.18-án bejelentés érkezett a Fővárosi Vízművek Zrt.-től, hogy a Csepel Művek területén a Duna part mentén szürkés - feketés színű szennyezés látható. A KDV-KÖVIZIG a területen helyszíni szemlét tartott. A helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy a vízfelszínen a part mentén kis kiterjedésű olajfolt úszik, melynek eredete egyértelműen beazonosítható volt. Az egykori Csepel Művek iparterületének felső, északi részén a Dunai kikötő alatti területen feltehetően az egykor történt felszín alatti pakura tárolás illetve az ipari tevékenységek következtében magas összes alifás szénhidrogén (TPH) szennyezőanyag koncentráció mutatható ki a talajvízben. Alacsony Duna vízálláskor (92 cm, amely tovább csökken (LNK 51 cm)) ez a szennyezőanyag koncentráció a partfalból előtörhet és a Dunában megjelenhet, amely folyamatos terhelést jelent, műszaki beavatkozást, lokalizációt nem igényel. A szennyezés esetleges utánpótlását az elkövetkező napokban folyamatosan figyelemmel kísérik.
 
Az egykori Csepel Művek területén jelenlévő szennyezettség felszámolása, a kármentesítés megindítása, lefolytatása, illetve a kármentesítési munkálatok közel 2 évtizede húzódnak. Az állam az Országos Környezeti Kármentesítési Program (OKKP) keretében kívánja kezelni a problémát.
 
 
Budapest, 2011. november 21.
 
 
 
Molnár Béla
Törzsvezető első helyettese
Fel Fel