Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(17:00):506cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.03.28. 12:24

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak az időszak végén szakadozik fel nagyobb területen a felhőzet. Országszerte várható ismétlődő eső, kezdetben északon havas eső, havazás is lehet. Több helyen nagy mennyiségű csapadék hullhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország egész területén lehet.
 

Árvízi helyzetértékelés

Az elmúlt 24 órában csak kisebb, átlag 0-5 mm csapadéktevékenységet észleltünk főleg hó formájában. A Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban enyhülő időjárás mellett, 30-40 mm területi csapadék átlag várható főleg eső formájában, mely újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől folyóinkon. Hétfőn és kedden csökken a csapadéktevékenység.
 
A Tisza folyó középső szakaszán (Tiszaújváros-Csongrád között) I. fokú készültségi szint van elrendelve. A középső szakaszán Kisköre fölött apadó, Szolnok alatt pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók.
A Bodrog folyón I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. A Taktán enyhén apadó vízszintek a jellemzők. II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenn tartjuk.
A Zagyván folytatódik az apadás, de az alsó szakaszon még a vízszintek nem süllyedtek az I. fokú készültségi szint alá.
Hortobágy- Berettyó enyhén apadó vízszintek mellett a II. fokú készültséget továbbra is fenn tartjuk.
Hármas-Körösön I. fokú készültségi szint van elrendelve, egyelőre stagnáló, enyhén emelkedő vízszintek a jellemzők.
A többi Körösön folytatódik a lassú apadás.
 
Jelenleg 993,7 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 864 km-en I. fokú (Bodrog, Hármas-Körös, Zagyva és a Tisza középső szakaszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) és 129,7 km-en II. fokú (Takta, Hortobágy-Berettyó).
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 96 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány márciusban 75-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 142 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány márciusban 140-170 cm). Tegnap óta nem változott a vízszint.
 
Fel Fel