Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):216cm   Komárom(22:00):225cm   Esztergom(22:00):206cm   Budapest(22:00):277cm   Paks(22:00):223cm   Baja(22:00):384cm   Duna Mohács(22:00):421cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.03.29. 13:37

Hidrometeorológiai helyzet alakulása:

 
Továbbra is mozgalmasan alakul térségünk időjárása, az elkövetkező egy hét során több ciklon is átvonul a vízgyűjtők felett, illetve a közelünkben.
 
A Kárpát-medencétől nyugatra lévő középponttal ciklon mélyül ki, amely észak, északkelet felé helyeződik. A ciklon vonulás során szombaton még keleten többfelé esik az eső, majd estefelé délnyugat felől újabb ciklon csapadékrendszerei érik el térségünket. Vasárnap sokfelé számíthatunk ismétlődő esőre, majd hétfőn a ciklon hátoldalán csökken a csapadék előfordulása, és mennyisége. Ekkor átmenetileg néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, hózáporok is lehetnek. A következő ciklon - a jelenlegi előrejelzések szerint - a jövő hét közepén érkezik, ismét sokfelé számíthatunk esőre, majd főként nyugaton havazás valószínű.
 
Összességében több alkalommal, sokfelé várható csapadék, döntően eső, mennyisége területi átlagban pénteken, szombaton és vasárnap is több helyen meghaladhatja a 10 mm-t, és a jövő hét közepén hulló csapadék mennyisége is több vízgyűjtőn 10 mm felett valószínű.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Az elmúlt 48-72 órában téliesen hideg időjárás mellett, tartós havazás volt a Kárpát-medence nagy részén. A hó vastagsága a síkvidéki területeken 0-20 (kisebb értékek keletebbre, a nagyobb értékek a Mátraalján és Délhevesben fordulnak elő), míg a Mátrában és a Bükkben általában 20-50, 600-700 m felett 40-90 cm közötti.
Vízfolyásaink legnagyobb részén reggel stagnáló, vagy apadó tendencia érvényesült.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 27-37 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely újabb árhullámot és a belvízállások emelkedését okozhatja.
 
A Tiszán, a Bodrogon és a Sajó alsó szakaszán továbbra is magasak a mederteltségek, míg a többi vízfolyáson ? a levonult árhullámokat követően ? már inkább alacsony, helyenként közepes mederteltség jellemző.
 
A már megkezdődött és vízgyűjtőnként eltérő mértékben folytatódó enyhülés, valamint a ma is hulló és a következő napokban is jellemző csapadékosság miatt, vízfolyásaink mindegyikén számíthatunk kisebb-nagyobb árhullámok kialakulására.
 
Az olvadás és az esők hatására a hét végén előbb a Tarnán és a Taktán, majd a Sajón várható készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulása. Eleinte (péntek, szombat) nagyrészt az olvadásból származó vízmennyiség lesz a döntő és ekkor az árhullámok még mérsékeltebb vízszintemelkedéseket okozhatnak, majd a szombatra és vasárnapra jelzett esőt követően a Tarna esetében Tarnaméránál ismét a III. fokot (350 cm) elérő, kissé meghaladó, míg Tarnaörsnél II. fokú (400 cm) készültségi szintet megközelítő/meghaladó vízállások alakulhatnak ki.
 
A Szerencs-Takta vízrendszerben a csapadék előrejelzések alapján 40-50 mm-nyi vízbevétel várható, amely tartósan bővizű állapothoz és Taktaföldvárnál III. fokú készültségi szintet elérő/meghaladó vízállások kialakulásához vezethet.
 
A Sajón egyelőre mérsékeltebb lesz az olvadás (a szlovák előrejelzés ma a vízgyűjtő nagy részén 15-20 cm-nyi hó lehullását valószínűsíti) majd szombaton már jelentősebb enyhülés, vasárnap pedig ? az enyhe idő mellett ? számottevő folyékony halmazállapotú csapadék is lehet.
 
A határszelvényben Sajópüspökinél és a folyó hazai középső szakaszán Sajószentpéternél szombat estére az I. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg kismértékben meghaladó, majd vasárnap délutántól, akár a III. fokú készültségi szintet elérő vízállások kialakulása is lehetséges.
 
A Bodrogon és a Tiszán továbbra is közepes, vagy magas mederteltségek lesznek jellemzők. A mai csapadék és léghőmérsékleti prognózisok a következő 6 napos periódusra, összességében enyhe időt és területi átlagban 50-60 mm-nyi csapadék lehullását valószínűsítik a tokaji szelvény feletti vízgyűjtőre.
Ezt figyelembe véve várható, hogy mindkét vízfolyáson újra a készültségi szintek felé emelkednek a vízállások. A Bodrog esetében - egy mai jelentősebb kárpátaljai folyékony halmazállapotú csapadékot követően ? ez már a hét végén bekövetkezhet, míg a Tiszán inkább csak a jövő hét első felében valószínű.
 
Áradásra kell felkészülni a Hernádon is, de a vízgyűjtő nagyobb magasságai miatt, a nagyobb arányban hó formájában hulló csapadék, egyelőre ?csak? készültségi szint alatti vízállásokat eredményez.
 
Összességében a folyóinkon a húsvéti ünnepek alatt rendkívüli árvíz kialakulására nem számítanak a vízügyi szakemberek, az I-III. fokozatoknak megfelelő védekezési tevékenység ellátása szükséges.
A hosszabb távú prognózisok szerint, április elején folytatódik az évszakhoz képest hűvös, többször csapadékos időjárás.
 
A készültségi fokozatban lévő folyóink értékelése
A Tisza folyó középső szakaszán (Kisköre-Csongrád között) I. fokú készültségi szint van elrendelve. Kisköre fölött apadó, Szolnok alatt pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók.
A Bodrog folyón I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. A Taktán apadó vízszintek a jellemzők. A II. fokú árvízvédelmi készültséget I. fokúra mérsékeltük.
 
A Zagyván folytatódik az apadás, de az alsó szakaszon még a vízszintek nem süllyedtek az I. fokú készültségi szint alá.
Hortobágy- Berettyó enyhén apadó vízszintek mellett a II. fokú készültséget továbbra is fenn tartjuk.
Hármas-Körösön I. fokú készültségi szint van elrendelve, egyelőre stagnáló, vízszintek a jellemzők.
 
Jelenleg 832,5 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 746,2 km-en I. fokú (Bodrog, Takta, Hármas-Körös, Zagyva és a Tisza középső szakaszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) és 86,3 km-en II. fokú (Hortobágy-Berettyó).
 
  
Megtett intézkedések:
 
Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint önállóan végzi tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el illetve az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartása érdekében a jégtelenítéseket folyamatosan végzik.
 
A magyarországi folyók helyzetértékelése
 
Duna: Közepes vízállások mellett a felső szakaszon enyhe vízszintemelkedés várható, a középső alsó részeken szintén ez a tendencia érvényesül.
A Duna magyarországi mellékfolyói:
Rába: I. fokú készültséget el nem érő hirtelen vízszintemelkedés várható, azt követő lassú apadással;
Lajta: az enyhe áradás után apadás várható;
Marcal: az elmúlt napok csapadék tevékenysége után enyhe vízszint emelkedésre lehet számítani;
Ipoly: folyamatos vízszintcsökkenés várható;
Mura, Dráva: vízszintemelkedés nem várható.
 
A Tisza és mellékfolyóinak helyzetértékelése:
Tisza: a felső szakaszon lassú áradás várható, egyelőre az I. fokú készültségi szintet nem éri el. A középső és alsó szakaszokon a vízszint további emelkedésére van kilátás. Az árhullám a középső szakaszon megközelítik, illetve meghaladják az I. fokú készültségi szintet.
A Tisza jelentősebb mellékfolyói:
Kraszna: I. fokú és II. fokú készültségi szintek közötti vízállás várható.
Bodrog: I fokú árvízvédelmi szintet meghaladó vízállások mellett enyhe vízszintemelkedés várható.
Szamos: alacsony vízszint mellett kisebb vízszintemelkedés várható.
Túr:I. fokú készültségi szintet elérő hirtelen áradás utánapadás várható.
Hernád: I. fokú készültségi szintet megközelítő áradás várható.
Sajó: a III. fokú készültségi szintet megközelítő hirtelen vízszintemelkedés várható.
Zagyva: folytatódik az apadás jelenleg I. fokú készültségi szint van elrendelve az alsó szakaszán.
Berettyó: a következő időszakban I. fokú készültségi szintet megközelítő lassú vízszintemelkedés várható.
Körösök: a Körösök szinte mindegyikén I. fokú készültségi szintet megközelítő vagy azt meghaladó vízállás lesz. Amennyiben az előrejelzett csapadékmennyiség leesik, akkor a Fekete-Körösön III. fokú készültségi szintet megközelítő vízállás várható. A vízgyűjtőn nincs jelentős hóban tárolt vízkészlet.
Maros: stagnáló vízállások várhatók.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 96 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 75-110 cm). Az elmúlt héten 5 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 144 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt héten 5 cm-t emelkedett a vízszint.
 
Fel Fel