Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):217cm   Komárom(23:00):226cm   Esztergom(23:00):207cm   Budapest(23:00):277cm   Paks(23:00):222cm   Baja(23:00):383cm   Duna Mohács(23:00):420cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.03. 12:56

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
A reggelig lehullott csapadék mennyisége többnyire csapadéknyom és 2 mm között változott. Kedden délelőtt folytatódott a nagyrészt borult idő, elsősorban délen és nyugaton több helyen esett az eső, hó. A hőmérséklet 11 órára 0 és +8 fok közé emelkedett. Jelenleg nagyrészt felhős az ég, jelentős csapadékra az ország északi és keleti tájain számíthatunk. Általában ismétlődő eső, záporeső lesz a jellemző, Nyugat- Dunántúlon havas eső, havazás várható. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2648,2 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I.fokú védekezés van 1630 km-en (Túr, Lónyai főcsatorna, Bodrog, Tarna, Mura és a Tiszán.)
II. fokú védekezés van 743,6 km-en (Takta, Sajó, Zagyva, Berettyó, Hármas-Körös, és Sebes-Körös, Ipoly, Rába).
III. fokú védekezés van 274,4 km-en (Kraszna, Hortobágy- Berettyó, Fekete- Fehér- és Kettős-Körös, Zala).
 
Az elmúlt 24 órában 2-14 mm területi átlagú csapadék esett a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a folyók felső szakaszán bekövetkezett a vízállástetőzés után újabb árhullámok indultak meg. Hazai területen Tivadartól lefelé árad a folyó, a Csongrádig terjedő szakaszon jelenleg I. fokú a készültség.
A Szamos folyón folytatódik az apadás.
A Túr folyón stagnáló vízszintek vannak, hazai területen további áradás várható. I. fokú készültségi szintet tartunk fenn.
A Kraszna folyó felső szakasza 11 órakor tetőzött Ágerdőmajornál. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 21-23 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely további vízszintemelkedéseket okozhat. A Kraszna folyón az áradó vízállásra való tekintettel III. fokú készültséget rendeltünk el.
A Bodrog folyón az áradó vízállásra való tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültséget elrendelésre van készültségben.
A Zagyva teljes szakaszán apadó vízállások vannak I.-II. fokú készültségi szintekkel.
Hortobágy- Berettyón az áradó vízállásra tekintettel III. fokú készültséget rendeltek el a folyó felső szakaszán.
A Fekete- és Kettős-Körösön és Fehér-Körösön III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a készültségi szintet meghaladó vízállások vannak. A Fekete-Körös Antnál tegnap tetőzött, a Kettős-Körös jelenleg is árad.
A Taktán II. fokú árvízvédelmi készültségetvan érvényben.
A Sajón apadó vízállások mellett II. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt napok csapadékai hatására újabb árhullám indult meg a felső szakaszon.
A Tarnán I. fokú. készültség van érvényben.
A Berettyó felső szakaszán I. fokú, míg az alsó szakaszán az áradó vízállásra való tekintettel II. fokú készültségi szintek vannak elrendelve.
A Sebes és Hármas-Körösön II. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
Az Ipolyon újabb vízszintemelkedés indult meg. Továbbra is II. fokú készültségi szintet tartunk fenn.
A Murán I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn.
A Rába felső szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Ragyogóhídtól, ahol a folyó jelenleg tetőzik, II. fokú készültségek vannak érvényben.
A Zala Zalaapátinál tetőzés közelében van, de az árhullám apadása a fentről érkező víztömeg miatt még nem indult meg. III fokú készültségi szint van érvényben.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1036 fő vett részt, a védekezés napi költsége 43 millió Ft volt.
 
A tegnapi naptól kezdődő csapadék hatására a meteorológiai elemzések, valamint a vízügyi szolgálatban alkalmazott hidrológiai, hidraulikai modellek alapján az alábbi árhullámokkal számolnak a szakemberek:
A Dunán a következő napokban nem várható árhullám kialakulása.
A Tisza felső szakaszán újabb árhullám indul meg, aminek tetőzése II. fokú készültség mellett levezethető.
II. fokot meghaladó szintek várhatóak a Sajó folyón.
A Krasznán III. fok feletti készültségi szintek mellett levezethető a vízmennyiség.
A Szamoson és a Hernádon nem lesz szükség fokozat elrendelésére.
Fenti árvizek hatására az árhullám a Tisza alsó szakaszán, utolérve az előző árhullámot, II.-III. fokú készültség mellett levezethető.
Számottevő árvíz alakult ki a Kőrösök vízrendszerén. A lehulló csapadék a jelenlegi III. fokú védekezést igénylő árhullámot tartóssá teszi a következő napokban.
Többi folyóinkon az árhullám levonulása már I. fokú készültség mellett, vagy az alatt levezethető (Mura, Dráva, Bodrog)
A Rábán I.-II. fokúkészültségek mellett levezethető az árhullám.
Összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően II. ? III. fokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 103 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt napon 2 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 154 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 130-170 cm). Az elmúlt napon 2 cm-t emelkedett a vízszint.
 

Helyi vízkárelhárítás

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi készültség elrendelése mellett a hétvégén üzembe helyezte a Kerka és a Kebele tározót. Lovászinál a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére a vízügyi igazgatóság műszaki szaktanácsadást adott a helyszínen.
Baranya és Somogy megyei kisvízfolyások (Kapos, Baranya-csatorna, Bükkösdi vízfolyás, Okor, Babócsai Rinya, Kelet Bozót-csatorna)
Az elmúlt napon a vízgyűjtő területre 20-25 mm csapadék esett, a főbb vízfolyások apadásnak indultak, de az éjszakai csapadék hatására reggelre ismét áradás tapasztalható. A Baranya-csatornán az újabb áradás megközelíti a korábbi szinteket. Az újabb áradások kedvezőtlenül hatnak a nagyobb vízfolyások alsó szakaszainak apadására, a Fekete-vizen és a Babócsai Rinyán elhúzódó tetőzés várható.
Az érintett vízrendszeren a vízügyi igazgatóságok folyamatos figyelőszolgálatot tartanak. Magyartelek településnél a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatos szivattyúzást végez.
 
Kapos - Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon
A 2013. március 29. és április 2. közötti időszakban lehullott csapadék (74 mm), valamint a hóolvadás hatására a Kaposon megindult árhullám több helyen mezőgazdasági területek elöntését okozta.
A levonuló árhullám a dombóvári szakaszon már jelentős vízszintcsökkenést eredményezett a 2012. április 2-án a reggeli órákra, a Kapos vízszintje Kurdig csökkenő, majd Kurd és Szakály között stagnáló, lejjebb áradó értékeket mutatott.
Kedden a délutáni óráktól megindult intenzív csapadéktevékenység hatására 22 órától a dombóvári vízmérce ismét áradó jelleget mutat, ami 24 órakor már Döbrököz térségében is jelentkezett.
- Folyamatos figyelő-jelentő szolgálat mellett az érintett önkormányzatokkal a kapcsolatfelvétel ismételten megtörtént.
- Várhatóan a mai naptól erőteljesebben jelentkező árhullám tovább növelheti az elöntött területeket, illetve jelentősen csökkenti az apadás ütemét, növelve a tartósságot. Az így kialakult helyzetben a tározók és halastavak üzemeltetői az üzembiztonság érdekében egyfajta vízeresztési kényszer alatt állnak, ami tovább növeli a Kapos-völgy érintett településeinek belvízkockázatát. Több településen a belterületi csapadékvíz elvezetési problémák jelentkeznek.
 
 

Megtett intézkedések:

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint végzik tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 

Beavatkozások:

- Az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartása érdekében a jégtelenítéseket folyamatosan végzik. Az elzárások megtörténtek
- Az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartása érdekében a jégtelenítéseket folyamatosan végzik. Az elzárások megtörténtek.
- Egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, továbbá a hullámverés elleni védmű homokzsákos leterhelésének folytatása/erősítése történt. Töltéskorona kézi kátyúzása, kátyúkban rekedt vizek leeresztése.
- A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák és a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
- Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt csapadékvizet szakaszosan emeljük át.
- A hidrológiai előrejelzést figyelembe véve a II. és III. fokú védekezéshez szükséges minimális segédőri létszám szervezése folyamatos.
- Értesítették az érintett községek Polgármestereit, valamint a területen lévő erőtelepek üzemeltetőit az érkező árhullámról. Kérték fokozott figyelőszolgálat teljesítését. Az aktualizált előrejelzések alapján ezt a tájékoztatást folyamatosan ismétlik.
- A vízhozammérő csoportok áradó ágban vízhozam méréseket végeznek.
- Felhívták az érintett helyi (járási) védelmi bizottságok vezetőit és tájékoztatták a kialakult és várható árvízi helyzetről.
- A Zagyva mentén, a szükséges helyeken egysoros homokzsákos, valamint nyúlgát építését elvégezték.
- A Zala mentén a II. rendű védvonalon folytatott védekezés során 150 m hosszban 4000 homokzsák felhasználásával ideiglenes töltésmagasítás készült.
 
Az árvízlevezetés, a belvízlevezetés és a villámárvizek összehangolt, koordinált kezelése érdekében folytatja működését az Országos Vízügyi Főigazgatóságon az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT), amely avédekezés összehangolásáért és irányításáért felelős.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság
Fel Fel