Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(20:00):216cm   Komárom(20:00):224cm   Esztergom(20:00):207cm   Budapest(20:00):278cm   Paks(20:00):225cm   Baja(20:00):387cm   Duna Mohács(20:00):424cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.05. 13:08
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 2777 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I.fokú védekezés van 1615 km-en (Tarna, Túr, Bodrog, Mura és a Tisza.)
II. fokú védekezés van 639 km-en (Sajó, Zagyva, Lónyay főcsatorna, Fehér-Körös, Ipoly, Rába).
III. fokú védekezés van 523 km-en (Kraszna, Takta Hortobágy- Berettyó, Berettyó, Fekete- Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Zala).
 
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 8-11 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely kisebb vízszintemelkedéseket okozhat.
 
A Tisza hazai területen Tokajtól lefelé árad, gyakorlatilag a teljes magyarországi szakaszon jelenleg I. fokú a készültség.
A Túr folyón jelenleg. I. fokú készültségi szintet tartunk fenn, a folyó ismét lassú áradásnak indult.
A Kraszna folyó felső szakaszán ismét árhullám indult el, a felső szakaszán II. fokú árvédelmi készültséget tarunk fenn, az alsó és középső szakaszán III. fokú a készültség.
A Bodrog folyón az áradó vízállásra való tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltünk el.
A Zagyva felső szakaszán apadó tendencia mutatkozik, így jelenleg a felső szakaszon I. fokú, az alsó szakaszon II. fokú védelmi készültséget tartunk fenn. A Hortobágy- Berettyó teljes szakaszán III. fokú készültség van érvényben jelenleg is áradó tendenciával.
A Fekete,- Kettős-, Hármas- és Sebes-Körösön III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, gyakorlatilag mindegyik folyón ismét áradó árhullámmal.
A Taktán III. fokú árvízvédelmi készültségvan érvényben.
A Sajón továbbra is fenntartjuk a II. fokú készültséget.
A Tarnán I. fokú. készültség van érvényben, a középső és felső szakasza apad.
A Berettyón újabb árhullám hatására ismét II. fokú,készültségi szintek kerültek elrendelésre.
Az Ipoly teljes szakaszán apadó tendencia van. Jelenleg II. fokú készültségi szintet tartunk fenn.
A Murán I. fokú azárvízvédelmi készültség.
A Rába felső szakaszán I. fokú, alsó szakaszán II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, jelenleg a torkolat közelében tetőzik.
A Zalán végig III fokú készültségi szint van érvényben.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1288 fő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 67 millió Ft volt.
Összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően II. ? III. fokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.
 
Megtett intézkedések:
?        Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint végzik tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
Beavatkozások:
?        Az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartását folyamatosan végzik. Az elzárások megtörténtek.
?        Egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, továbbá a hullámverés elleni védmű homokzsákos leterhelésének folytatása/erősítése történt. Töltéskorona kézi kátyúzása, kátyúkban rekedt vizek leeresztése.
?        A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák és a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végzik.
?        Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt csapadékvizet szakaszosan emelik át.
?        A hidrológiai előrejelzést figyelembe véve a II. és III. fokú védekezéshez szükséges minimális segédőri létszám szervezése folyamatos.
?        Folyamatosan értesítik az érintett községek Polgármestereit, valamint a területen lévő erőtelepek üzemeltetőit az érkező árhullámról. Kérték fokozott figyelőszolgálat teljesítését. Az aktualizált előrejelzések alapján ezt a tájékoztatást folyamatosan ismételték.
?        A vízhozammérő csoportok áradó ágban vízhozam méréseket végeznek.
?        Felhívták az érintett helyi (járási) védelmi bizottságok vezetőit és tájékoztatták a kialakult és várható árvízi helyzetről.
?        A tegnapi nappal lezárásra került a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgy, mivel az érkező belvizek a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt nem tudnak bejutni gravitációsan a folyóba. A következő napokban ezért a Hortobágy-Berettyóba érkező belvizeket szivattyúval emelik be a Hármas-Körösbe. A Hortbágy-Berettyóba jutó vízhozamokat úgy csökkentik, hogy a folyó felső szakaszán ma reggel bezárták az ágotai zsilipet, és az oda érkező vizeket a Nagyiványi belvíztározóba vezetik ki. Az így rendelkezésre álló tározóhely elegendő helyet biztosít addig az ideig, míg a Hármas-Körös árhulláma levonul és a belvíz természetes úton, gravitációsan engedhető a folyóba. Addig a szombati napon üzembe helyeznek a Vízügyi Igazgatóságok szakemberei 12 m3/s szivattyúkapacitást a Mezőtúri árvízkapun, amelynek segítségével a lezárt folyószakaszba érkező belvizeket a károsan magas vízszintek elkerülése érdekében beemeljük a Hármas-Körösbe.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 107 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 85-110 cm). Az elmúlt héten 11 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 156 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt héten 12 cm-t emelkedett a vízszint. A Zámolyi- és Pátkai-tározókból folyamatos a vízpótlási célú vízeresztés.
 
Fel Fel