Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):217cm   Komárom(21:00):225cm   Esztergom(21:00):207cm   Budapest(21:00):278cm   Paks(21:00):224cm   Baja(20:00):387cm   Duna Mohács(21:00):423cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.06. 15:46
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2578 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 1226 km-en (Tisza, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Sajó, Zagyva felső és alsó szakasza és a Rába egyes szakaszai).
II. fokú védekezés van 726 km-en (Tisza, Túr, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza, Ipoly középső szakasza).
III. fokú védekezés van 626 km-en (Kraszna, Takta Hortobágy- Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Zala).
 
A Tisza hazai területen Záhonytól lefelé árad; gyakorlatilag a teljes magyarországi szakaszon (Szegedig) készültség van elrendelve. Általában I. fokú a védelmi készültség, II. fok a Tokaj és Kisköre alatti szakaszon van elrendelve.
A Túr folyón jelenleg II. fokú készültségi szintet tartunk fenn, a folyó ismét lassan árad.
A Kraszna folyó a felső szakaszán ismét árad, itt II. fokú árvédelmi készültséget tarunk fenn, az alsó és középső szakaszán III. fokú a készültség.
A Bodrog folyón II. fokú azárvízvédelmi készültség.
A Zagyván apadó a tendencia. Jelenleg a felső és alsó szakaszon I. fokú, a középső szakaszon II. fokú védelmi készültséget tartunk fenn.
A Hortobágy- Berettyó teljes szakaszán III. fokú készültség van érvényben jelenleg is áradó tendenciával. A Mezőtúri árvízkapu és az Ágotai zsilip zárt állapotban van.
A Fekete-, Fehér-, Kettős-Körösön, a Sebes-Körös torkolati és a Hármas-Körös felső szakaszán III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, mindegyik folyón áradó árhullámmal. A Hármas-Körös alsó szakaszán II. fokú az árvízvédelmi készültség.
A Taktán III. fokú árvízvédelmi készültségvan érvényben.
A Sajón I. fokúra mérsékeltük akészültséget.
A Tarnán az apadás következtében a védelmi készültséget megszüntettük.
A Berettyón az árhullám levonulóban van; a felső és középső szakaszon már II. fokú, az alsó szakaszon még III. fokú a készültség.
Az Ipoly teljes szakaszán apadó tendencia van. Jelenleg II. fokú készültségi szintet tartunk fenn.
A Murán megszűnt azárvízvédelmi készültség.
A Rába egyesszakaszain I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
A Zalán végig III fokú készültségi szint van érvényben.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2510 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 70 millió Ft volt.
 
Összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően II. - III. fokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.
Fel Fel