Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(19:00):214cm   Komárom(19:00):223cm   Esztergom(19:00):207cm   Budapest(19:00):279cm   Paks(19:00):226cm   Baja(19:00):388cm   Duna Mohács(19:00):426cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.09. 15:57
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 2402 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 1074 km-en (Tisza felső szakaszán, valamint Szolnok-déli országhatár között, Túr, Sajó, Zagyva, Berettyó felső szakasza, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 737 km-en (Kraszna felső szakasza, Lónyay főcsatorna, Tisza Dombrád-Szolnok között, Bodrog, Hármas-Körös torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 591 km-en (Kraszna alsó szakasza, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös).
 
Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjének külföldi területein nem volt csapadéktevékenység, hazai területen is csak elszórtan volt kisebb csapadék, folytatódott az árhullám levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 14-16 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folytatódni fog az árhullám levonulása.
Az ország nyugati és középső területein már mindenhol apadás jellemző. A keleti területeken pedig jellemzően az alsó szakaszaikon áradnak a folyóink.
 
A Rábán megszüntettük az I. fokú készültségi szintet, de egyes szakaszokon ahol a helyreállítások folynak még továbbra is fenn tartjuk.
A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van jelentősebb árhullám, mindkettőnél a vízfolyások alsó szakaszán tart a tetőzés. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás (Kurd térségében) miatt nagyon lassú az apadás üteme.
A Zalán I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Az Észak-magyarországi mellékfolyók közül az Ipolyon megszüntettük a készültséget.
 
A Tisza folyó Záhony alatti szakaszain áradás, felette lassú apadás tapasztalható. Dombrád és Szolnok között többnyire II. fokú, alatta és felette I. fokú készültségi szintek vannak érvényben. Várható, hogy Szolnok térségében is rövidesen II. fok fölé emelkedik a folyó, míg Tokaj alatt a hét közepéig több helyen is eléri a III. fokot.
 
A Kraszna felső részén már apadás jellemző II. fokú készültségi szintekkel, viszont az alsó szakaszán még lassan árad. Ezeken a szakaszokon a vízállásnak megfelelően III. fokú készültség van érvényben.
 
A Lónyay főcsatorna árad, ma 6:00-kor Kótajnál 759 cm (II. fok 700 cm), a torkolati műtárgy Lónyay oldalán 768 cm (II. fok 700 cm), a Tiszai oldalán is 768 cm (II. fok 700 cm) a vízállás. A Tisza folyó, Tiszaberceli tetőzését követően, holnaptól várhatóan megkezdődik az apadás a főcsatornán.
 
A Bodrogon - főleg a Latorca áradása miatt - tartósan sok víz folyik le, Sárospataknál már megindult a lassú apadás, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje is emeli a folyó vízszintjét. Jelenleg II. fokú készültségi szint van érvényben.
 
A Takta lefolyása akadályozott (Kesznyéten, árvízkapu), amit a magas Sajó-torkolati vízállás is fokoz, ezért a III. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk.
 
A Sajó végig apad, a teljes hosszán I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
A Zagyván is folytatódik az apadás, már csak az alsó szakaszán van I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben.
 
A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán továbbra is árad, mindenhol III. fokú készültség van érvényben.
 
A Körösök (a csatlakozó Berettyóval kiegészített) vízrendszerében minden vízfolyáson jelentős árhullám vonul le. A Hármas-körös kivételével mindenhol apadás tapasztalható.
 
A Berettyón a felső szakszán Berettyóújfalunál folytatódik az apadás I. fokú szintekkel. Az alsó szakaszán is tetőzött, de itt továbbra is III. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
 
A Sebes-Körös III. fokú árhulláma Körösladánynál a reggeli órákban tetőzött.
 
A Fekete-Körös, Fehér-Körös és a Kettős-Körösön folyatódik az apadás továbbra is III. fokú készültségi szinteket tartunk fenn.
 
A Hármas-Körös folyamatosan árad, a III. fokú készültségi szintet várhatóan itt is 50-100 cm-rel fogja meghaladni. A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása miatt a szarvasi vízmércén az eddig észlelt 3. legmagasabb tetőzés kialakulása (2006: 986 cm; 1970: 954 cm) várható csütörtökön, 870 cm-es előrejelzés alapján.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2740 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 74,3 millió Ft volt.
Fel Fel