Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):216cm   Komárom(22:00):225cm   Esztergom(22:00):206cm   Budapest(22:00):277cm   Paks(22:00):223cm   Baja(22:00):384cm   Duna Mohács(22:00):421cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.10. 16:28
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2226 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 465 km-en (Tisza Záhony-Dombrád között, valamint Szeged-déli országhatár között, Zagyva, Berettyó felső szakasza, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 1225 km-en (Kraszna felső szakasza, Lónyay főcsatorna, Tisza Dombrád-Szeged között, Bodrog, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Hármas-Körös torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 536 km-en (Kraszna alsó szakasza, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös).
 
Az elmúlt 24 órában sem a Duna-, sem a Tisza-völgyi folyók vízgyűjtőin nem volt jelentős csapadéktevékenység, csak elszórtan volt kisebb csapadék. Folytatódott az árhullámok levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 2 napban 10 mm-t meg nem haladó csapadék várható a Tisza vízgyűjtőjén. Az árhullám levonulásának súlypontja a Tisza középső és alsó szakaszára tevődik át.
 
Az ország nyugati és középső területein tovább folytatódott az apadás. A keleti területeken is megindult az apadás, folyóink jellemzően az alsó szakaszaikon áradnak ill. tetőznek.
A Rábán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
 
A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van jelentősebb árhullám, lassú levonulással; mindkettőnél a vízfolyások alsó szakaszán tart a tetőzés. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás (Kurd térségében) miatt lassú nagyon az apadás üteme.
A Zalán I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
A Tisza folyó Dombrád alatti szakaszain áradás, felette apadás tapasztalható. Dombrád és Szeged között II. fokú, felette (Záhonyig) és alatta (a D-i országhatárig) I. fokú készültségi szintek vannak érvényben. Szolnok térségében is II. fok fölé emelkedett a folyó. Tokaj alatt és Szolnok térségében a hét közepéig eléri a III. fokot.
 
A Kraszna teljes hosszában apad, az alsó szakaszon, Kocsordnál is megtörtént a tetőzés. Az alsó szakaszon a vízállásnak megfelelően III. fokú készültség van érvényben.
 
A Bodrogon ? főleg a Latorca áradása miatt ? tartósan sok víz folyik le, Sárospataknál tetőzés közeli a vízállás, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje miatti visszaduzzasztó hatás érvényesül. Jelenleg II. fokú készültségi szint van érvényben.
 
A Takta lefolyását a lezárt Kesznyéten-i árvízkapu akadályozza. Ezt a hatást a magas Sajó-torkolati vízállás is fokozza, ezért a III. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk.
 
A Sajó a teljes hosszán apad I. fokú árvízvédelmi készültséget megszüntettük.
 
A Zagyván is folytatódik az apadás, már csak az alsó szakaszán van I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben.
 
A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán stagnáló a vízállás, mindenhol III. fokú készültség van érvényben.
 
A Körösök (a csatlakozó Berettyóval kiegészített) vízrendszerében minden vízfolyáson jelentős árhullám vonul le.  A Hármas-Körös kivételével mindenhol apadás tapasztalható.
 
A Berettyón a felső szakaszán ? Pocsajnál, Berettyóújfalunál - folytatódik az apadás I. fokú szintekkel. Az alsó szakaszán a tetőzést követően továbbra is III. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
 
A Sebes-Körös az árhullám apadó ágban vonul le. A Fekete-Körösön és Fehér-Körösön is apadó a tendencia; II. fokú készültségi szint van érvényben. Kettős-Körösön folyatódik az apadás, de továbbra is III. fokú készültségi szintet tartunk fenn. A Hármas-Körösön Gyománál a tegnapi nap folyamán, Szarvasnál ma reggel 6.00 órakor bekövetkezett a tetőzés,a III. fokú készültségi szint van érvényben. A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása fokozottan érvényesül.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2807 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 68,0 millió Ft volt.
Fel Fel