Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):216cm   Komárom(22:00):225cm   Esztergom(22:00):206cm   Budapest(22:00):277cm   Paks(22:00):223cm   Baja(22:00):384cm   Duna Mohács(22:00):421cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.15. 16:03
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 2065 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.

I. fokú védekezés van 477 km-en (Tisza Szabolcsveresmart - Zalkod közötti, valamint Szeged-déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Kettős-Körös, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 937 km-en (Kraszna, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös alsó szakasza és a Hármas-Körös felső szakasza).
III. fokú védekezés van 651 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó, Hármas-Körös alsó és középső szakasza).
 
A Rábán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
A Zalán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
A Tisza Tiszapalkonya térségében tetőzik, felette apadás tapasztalható. Kisköre és Csongrád között szakaszon avízállásnak megfelelően III. fokú, Zalkod-Kisköre, valamint Csongrád-Szeged közötti szakaszon II. fokú, Szabolcsveresmart és Zalkod között, valamint Szeged alatt (a D-i országhatárig) I. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
A Krasznán stagnáló vízszintek a jellemzők. A vízállásnak megfelelően a II. fokú szintet továbbra is fenn tartjuk. 
A Bodrogon jelenleg II. fokú készültségi szint van érvényben. Folytatódik a lassú apadás.
A Takta lefolyását a lezárt Kesznyéten-i árvízkapu akadályozza, a III. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk. A következő időszakban nem számítunk változásra a vízállások tekintetében.
A Zagyván is folytatódik a lassú apadás. Torkolati szakaszán a Tisza magas vízállása miatt elrendelt III. fokú készültségi szintet fenn tartjuk.
A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán az árvízkapu megnyitásával megindult a lassú apadás. Továbbra is mindenhol III. fokú készültség van érvényben.
A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható.
A Berettyó teljes szakaszán folytatódik az apadás. A felső szakaszon I. fokú, az alsó szakaszán II. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
A Sebes-Körös alsó szakaszán van II. fokú készültség érvényben, elsősorban a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása miatt.
Kettős-Körösön folytatódik az apadás, I. fokú készültség van érvényben.
A Hármas-Körösön teljes szakaszán apadás tapasztalható, az alsó és középső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. A Tisza visszaduzzasztó hatása fokozottan érvényesül.
 

Nagytavak helyzetértékelése

 
Balaton: 118 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 70-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2690 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 84,9 millió Ft volt.
 
Összességében a Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - jellemzően továbbra is II. ? III. fokú készültségi szint mellett - levezethetők a következő napokban. A hosszan elnyúló védekezéshez mind az emberi, mind a műszaki háttér biztosított.
Fel Fel