Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):217cm   Komárom(23:00):226cm   Esztergom(23:00):207cm   Budapest(23:00):277cm   Paks(23:00):222cm   Baja(23:00):383cm   Duna Mohács(23:00):420cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.17. 17:11
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1942 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 411 km-en (Tisza Szabolcsveresmart - Zalkod közötti, valamint Szeged-déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakasza, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Berettyó alsó szakaszán, Kettős-Körös, Maros, Zala és a Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 956 km-en (Kraszna, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Sebes-Körös alsó szakaszán Hármas-Körös középső és felső szakaszán).
III. fokú védekezés van 575 km-en (Takta, Zagyva alsó szakaszán, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakaszán, Hortobágy-Berettyó, Hármas-Körös alsó szakaszán).
 
A rendelkezésre álló meteorológiai előrejelzések alapján a következő időszakban Duna vízgyűjtőjén kisebb árhullámok indulhatnak el. Az előrejelzések szerint Nagybajcs térségében I.fokú készültségnek megfelelő vízszintek alakulhatnak ki.
 
Az elmúlt napokban kialakult felső-tiszai árhullám délután Dombrádnáltetőzött I. fok körül.
 
A Bodrogon érkezett kisebb árhullám tegnap Felsőbereckinél II. fokot kissé meghaladóan tetőzött. Sárospataknál stagnálás tapasztalható.
 
A Sajón és Hernádon I. fokú szintet elérő árhullámok vonulnak le, amely a magasabb vízgyűjtő területen található hóvízkészletek olvadásából származnak. A Sajó, Hernád vízrendszeren érkezett kisebb árhullámok a Tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Az I. fokú készültségi szinthez tartozó vízszintet ugyan elérték néhol a vízállások, azonban fokozat elrendelésére nem volt szükség.
A korábbi, jelentős Tiszai árhullám továbbra is Tiszafüred térségében tetőzik.
 
A Hortobágy-Berettyón az árvízkapu nyitását követően folytatódik a lassúvízszint csökkenés.
 
A Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztó hatásaként elhúzódó árhullámra számítunk Csongrádnál. A tegnapi nap folyamán 7 cm-t emelkedtek a vízszintek ebben a szelvényben. Szolnoknál 8 cm-t emelkedett a Tisza vízállása 24 óra alatt.
Körösök vízállásai egyre erőteljesebben apadó tendenciát mutatnak.
 
Összességében a Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - jellemzően továbbra is II. ? III. fokú készültségi szint mellett - levezethetők a következő napokban.
 
A helyenként stagnáló, tartósan magas vízállások következtében a mentett oldalon fokozottan előforduló árvízi jelenségekre különös figyelmet fordítunk. A mentett oldalon a fakadó vizek mennyisége jelentősen növekedett.Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány ?részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával- biztosítottak.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2719 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 58,1 millió Ft volt.
Fel Fel