Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(16:00):507cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.19. 17:33
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1848 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 485 km-en (Tisza Tiszabercel Tokaj közötti, Kraszna, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 846 km-en (Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád- Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös középső és felső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
Dunán, a Morván levonuló árhullám hatására kisebb árhullám alakult ki, mely Nagybajcsnál várhatóan I. fok alatti tetőzéssel vonul le.
Dráva, Mura, Felső-Duna és esetleg Rába vízrendszerének vízjárási helyzetét a ma lehulló csapadék, illetve a fokozódó hóolvadás határozza meg. Jelentősebb árhullámok kialakulása is lehetséges, de a jelenlegi számítások szerint csak a Murán várható II. fokot is elérő árhullám kialakulása.
 
Az elmúlt 24 órában nem volt csapadéktevékenység a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 1-2 mm csapadékra kell számítanunk a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, minden vízfolyáson folytatódni fog a vízszint csökkenés.
 
Tiszán Zalkod és Tiszacsermely között megszüntettük az árvízvédelmi készültséget. Jelenleg a Tisza felső szakaszán folytatódik az árhullám levonulása. A következő időszakban ezen a Tisza szakaszon és mellékfolyóin nem várható újabb árhullám. A középső és alsó szakaszokon 2013.04.21-22-ére várjuk a tetőzéseket. Az utóbbi árhullám jelenleg a Kiskörei-tározótérségében tetőzik.
Krasznán I. fokú szintek mellett folytatódik az apadás.
Bodrogon az apadó vízállásra való tekintettel a II. fokú készültséget I. fokúra mérsékeltük.
Sajón és Hernád középső és alsó szakaszain I. fokú szintet elérő árhullámok vannak, amelyek - a magasabb vízgyűjtő területen található hóvízkészletek olvadásából származnak - a tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Ezeken a szakaszokon védelmi fokozat elrendelésére továbbra sem volt szükség.
Hortobágy-Berettyón az árvízkapu nyitását követően folytatódik a lassú vízszint csökkenés. Az alsó szakaszon a II. fokú készültséget továbbra is fenn tartjuk. A felső szakaszon a Nagyiváni tározóból érkező vizek továbbra is a III. fokú készültség fenntartását teszik szükségessé.
Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztó hatásaként elhúzódóan tetőző árhullámra számítunk Csongrád ? Szeged térségében; II.-III. fokúkészültségi szintek mellett. A Tisza középső és alsó szakaszán a tegnapi nap folyamán 5 ? 7 cm-t emelkedtek a vízszintek.
Körösök vízrendszerében a folyókon erőteljes apadó tendencia érvényesül.
 
NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE:  
 
Balaton: mai napon 121 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 160 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint 1 cm-t csökkent.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2433 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 47,4 millió Ft volt.
A Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - II. ? III. fokú védekezési készültségi szintek elérése mellett - levezethetők a következő napokban.
Fel Fel