Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):223cm   Komárom(16:00):265cm   Esztergom(16:00):264cm   Budapest(16:00):355cm   Paks(16:00):343cm   Baja(16:00):507cm   Duna Mohács(16:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.20. 13:13
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1610 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 326 km-en (Tisza Tokaj fölötti szakasza, Bodrog,Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 767 km-en Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád- Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös középső és felső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
 
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
Dunán kialakult kisebb árhullám Nagybajcsnál várhatóan a holnapi nap folyamán bekövetkező, I. fok alatti tetőzéssel vonul le.
 
Dráva, Mura vízrendszerében a tegnap lehullott csapadék, illetve a fokozódó hóolvadás miatt vízszint emelkedések várhatók a következő 2 napban: a Dráván Őrtilosnál  folytatódó emelkedést, a Murán pedig I. fokú készültségi szintet meghaladó emelkedést mutatnak az előrejelzések.
 
Az elmúlt 24 órában nem volt csapadéktevékenység a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban sem kell számottevő csapadékra számítani a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; minden vízfolyáson folytatódni fog a vízszint csökkenés.
 
Tiszán a felső szakaszon folytatódik az apadás. A következő időszakban ezen a Tisza szakaszon és mellékfolyóin nem várható újabb árhullám. A középső és alsó szakaszokon 2013.04.21-22-re várjuk a tetőzéseket. Az árhullám továbbra is nagyon lassú vízszint-emelkedéssel a Kiskörei-tározótérségében (Tiszafüred) tetőzik.
 
Krasznán megszüntettük az árvízvédelmi készültséget.
 
Bodrogon az apadó víz I. fokú készültségi szint mellett folyik le.
 
Sajón és Hernád középső és alsó szakaszain még a magasabban fekvővízgyűjtő területen található hóvízkészletek olvadásából származó, az I. fokú szintet megközelítő árhullámok 
vannak. A tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Védelmi fokozat elrendelésére továbbra sem volt szükség.
 
Hortobágy-Berettyón folytatódik a lassú vízszint csökkenés. Az alsó szakaszon a II. fokú készültséget továbbra is fenntartjuk. A felső szakaszon a Nagyiváni tározóból érkező vizek továbbra is a III. fokú készültség fenntartását teszik szükségessé.
Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztó hatásaként elhúzódóan tetőzik az árhullám Szolnok, Csongrád és Szeged térségében; II.-III. fokú készültségi szintek mellett. A Tisza középső és alsó szakaszán a tegnapi nap folyamán 1 - 5 cm-t emelkedtek a vízszintek.
Körösök vízrendszerében a folyókon továbbra is apadó tendencia érvényesül.
 
NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE
Balaton: mai napon 121 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 160 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint 1 cm-t csökkent. 
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2432 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 49,0 millió Ft volt.
A Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok - II. - III. fokú védekezési készültségi szintek elérése mellett - levezethetők a következő napokban.
Fel Fel