Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(19:00):214cm   Komárom(19:00):223cm   Esztergom(19:00):207cm   Budapest(19:00):279cm   Paks(19:00):226cm   Baja(19:00):388cm   Duna Mohács(19:00):426cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.21. 13:08
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 

Jelenleg 1609 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.

 

I. fokú védekezés van 381 km-en (Tisza Tokaj fölötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)

II. fokú védekezés van 711 km-en (Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád- Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).

III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).

 

Dunán - az elmúlt napokban - a vártnál kisebb esőzések hatására kialakult árhullám várhatóan a mai nap folyamán tetőzik a Nagybajcsi szelvényben, I. fok alatti vízállásokkal.

 

Dráva vízgyűjtőjén az elmúlt 2 napban lehullott csapadék, illetve a fokozódó hóolvadás hatására a következő napokban jelentősebb vízszintemelkedésre számítunk, várhatóan I. fokot megközelítő vízállásokkal.

 

Murán a csapadék és a hóolvadás következtében árhullám indult el, mely a holnapi nap folyamán előreláthatólag meghaladja az I. fokot Letenyénél.

 

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a napos idő hatására folytatódott az árhullám levonulása. Az OMSZ előrejelzése szerint a továbbra sem várható csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; folytatódik a lassú vízszint csökkenés.

 

A Felső-Tisza ütemesen apad, az árhullám tetőzése a Közép-Tiszán, Tiszafürednél ? közel másfél napon keresztül ? tegnap következett be 731 cm-rel. Innen egész Csongrádig III. fok feletti vízállások vannak, ez alatt II. fok. A Tisza kis esése és mederviszonyai miatt az Alsó-Tisza Szegednél szintén tegnap tetőzött 762 cm-rel, felette Mindszentnél ma várható a tetőzés.

 

Bodrogon az elrendelt I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik az apadás.

 

Sajón és Hernád középső és alsó szakaszain továbbra is az I. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők. A tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Védelmi fokozatot továbbra sem rendeltünk el.

Hortobágy-Berettyón keresztül folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése, az érkező vizek hatására a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások mérhetők. Az alsó szakaszon folytatódik a lassú apadás II. fokú készültségi szintek mellett. A kedvező időjárás következtében a Körösök vízrendszerében folytatódik az apadás.

 

Hármas-Körös vízállását az alsó szakaszon ? Kunszentmárton térségében ? a tiszai áradás duzzasztja fel több mint másfél méterrel. A felső szakaszán az apadó vízállásra való tekintettel a II. fokú készültséget I. fokúra mérsékeltük.

 

Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt. A védekezési feladatok ellátásához szükséges eszköz és személyi állomány ?részben az igazgatósági erőforrások átcsoportosításával- biztosított.

 

Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2146 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 65,1 millió Ft volt.

 

Fel Fel