Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(17:00):506cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.22. 12:18
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1578 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 423 km-en (Bodrog, Zagyva középső szakasza,Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 638 km-en (Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
Dunán az elmúlt napokban kialakult kisebb árhullám a Duna-kanyar térségében tetőzött, I. fok alatti vízállásokkal.
 
Dráva vízgyűjtőjén vízszintemelkedésre számítunk, várhatóan I. fokotmegközelítő, de el nem érő vízállásokkal.
 
Murán a csapadék és a hóolvadás következtében elindult első árhullám Letenyénél a mai nap folyamán tetőzik; a mai napon várható 10 mm-nyi csapadékból generálódó második árhullám tetőzését pedig a holnapi napra várjuk; előreláthatólag az I. fokot meghaladó letenyei vízállásokkal.
 
A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az OMSZ előrejelzése szerint a továbbra sem várható csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; folytatódik a vízszint csökkenés.
Az árhullám tetőzése a Közép-Tiszán Kisköre, Tiszaroff térségében a tegnapi nap folyamán bekövetkezett. A mai napon Szolnoknál is várható a tetőzés bekövetkezése, 865 cm értékkel. Kiskörétől Csongrádig III. fok feletti vízállások vannak, ez alatt II. fok. A Tisza kis esése és mederviszonyai miatt az Alsó-Tiszán Mindszentnél is ma várható a tetőzés.
 
Bodrogon az elrendelt I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik az apadás.
 
Sajón és Hernád középső és alsó szakaszain továbbra is az I. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők, védelmi fokozatot továbbra sem kellett elrendelnünk.
 
Hortobágy-Berettyón keresztül folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése, az érkező vizek hatására a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások mérhetők. Az alsó szakaszon folytatódik a lassú apadás I. fokú készültségi szintek mellett. A kedvező időjárás következtében a Körösök teljes vízrendszerében folytatódik az apadás.
 
Hármas-Körös vízállását az alsó szakaszon ? Kunszentmárton térségében ? a tiszai áradás duzzasztja fel több mint másfél méterrel. A felső szakaszán az apadó vízállásra való tekintettel a I. fokúra mérsékelt készültség van érvényben.
 
NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE
 
Balaton: mai napon 122 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
 
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2083 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 64,4 millió Ft volt.
 

Fel Fel