Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(16:00):507cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.23. 15:28
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1578 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 470 km-en (Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 635 km-en (Takta, Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 473 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Dunán az elmúlt napokban kialakult kisebb árhullám a Dunaföldvár térségében tetőzött, I. fok alatti vízállásokkal.
A Dráva vízgyűjtőjénvízszintemelkedésre számítunk, várhatóan I. fokot megközelítő, de el nem érő vízállásokkal.
A Murán a csapadék és a hóolvadás következtében elindult első árhullám Letenyénél a tegnapi nap folyamán tetőzött. Az elmúlt 24 órában lehullott 10 mm-nyi csapadékból generálódó második árhullám a következő napokban éri el az országhatárt, előreláthatólag az I. fokot kissé meghaladó letenyei vízállásokkal.
 
A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az OMSZ előrejelzése szerint a továbbra sem várható csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén; folytatódik a vízszint csökkenés.
Kiskörétől Csongrádig III. fok feletti vízállások vannak, ez alatt II. fok. A Tisza kis esése és mederviszonyai miatt a mai napon Mindszentnél még mindig tetőzik.
 
A Bodrogon az elrendelt I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik az apadás.
 
A Sajón és Hernád középső és alsó szakaszaintovábbra is az I. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők, védelmi fokozatot továbbra sem kellett elrendelnünk.
 
A Hortobágy-Berettyón keresztül folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése, az érkező vizek hatására a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások mérhetők. Az alsó szakaszon folytatódik a lassú apadás I. fokú készültségi szintek mellett. A kedvező időjárás következtében a Körösök teljes vízrendszerében folytatódik az apadás.
 
A Hármas-Körös vízállását az alsó szakaszon - Kunszentmárton térségében - a tiszai áradás duzzasztja fel több mint másfél méterrel. A felső szakaszán az apadó vízállásra való tekintettel a I. fokúra mérsékelt készültség van érvényben.
 
Nagytavak helyzetértékelése
 
Balaton: mai napon 122 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 161 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon a vízszint nem változott.
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2187 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 35,1 millió Ft volt.
Fel Fel