Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):223cm   Komárom(16:00):265cm   Esztergom(16:00):264cm   Budapest(16:00):355cm   Paks(16:00):343cm   Baja(16:00):507cm   Duna Mohács(16:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.24. 14:26
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1578 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 470 km-en (Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 635 km-en (Takta, Tisza Tokaj-Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 473 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Duna vízállásait, bő vizűen és lassan apadóan tartja a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás.
 
A Dráva és Mura is szintén bővizű állapotban van és marad is a hóolvadás következtében.
A Murán a hét első részében levonuló árhullám 04.22-én tetőzött 318 cm-rel Letenyénél, azóta újra árad, várhatóan I. fok körüli vízállások alakulnak ki (jelenleg 313 cm).
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a továbbra sem várható csapadék, folytatódik a vízszint csökkenés.
A Bodrog vízállása Felsőbereckinél és Sárospataknál ma reggel I. fokozati felett van, az apadás ütemes.
 
A Sajó ? Hernád vízrendszerén az olvadékvíz utánpótlás csökkent, az apadás üteme növekedett. A Sajó alsó szakasza a magas tiszai vízállásokig csak lassú ütemben apad.
 
A Közép-és Alsó-Tisza is mindenhol apad, bár az apadás mértéke nagyon csekély. Szolnokig 6-8 cm, Szolnok alatt 2-5 cm/nap az apadás üteme. A szolnoki vízállások várhatóan a hét végére (vasárnap) III. fok alá csökkennek.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon az érkező vizek hatására továbbra is III. fokú készültségi a jellemző. Az alsó szakaszon I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. Az apadás üteme a felső szakaszon, itt 5-6 cm/nap, míg az alsó szakaszon 7-10 cm/nap.
 
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására folytatódik az apadás.
 
A Hármas-Körös felső szakaszán I. fokú készültség van érvényben. A vízállás a középső szakaszon - a Tisza visszaduzzasztása miatt - lassú apadást mutat. Az alsó szakaszon pedig több mint másfél méterrel duzzasztja fel, itt III. fokú készültségi szint van érvényben.
 

Nagytavak helyzetértékelése

 
Balaton: mai napon 122 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 160 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t apadt a vízszint.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2064 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 31,4 millió Ft volt.
Fel Fel