Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):223cm   Komárom(16:00):265cm   Esztergom(16:00):264cm   Budapest(16:00):355cm   Paks(16:00):343cm   Baja(16:00):507cm   Duna Mohács(16:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.25. 14:58
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1521 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 522 km-en (Tisza Tokaj- Tiszakeszi közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Sebes-Körös torkolati szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 526 km-en (Takta, Tisza Tiszakeszi - Kisköre és Csongrád - Déli országhatár közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza és a Maros torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 473 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Duna vízállásait tartósan közepes mederteltség mellett bő vizűen és lassan apadóan tartja a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás.
A Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein is tapasztalható hóolvadás következtében.
A Murán a héten levonuló második árhullám is tetőzött az éjszakai órákban Letenyénél, azóta apadó ágban van, I. készültségi fok körüli vízállásokkal.
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható csapadék, folytatódik a vízszint csökkenés.
A Bodrog vízállása Felsőbereckinél és Sárospataknál is ma reggel I. fokozat felett van, az apadás ütemes.
A Sajó ? Hernád vízrendszerén az olvadékvíz utánpótlás csökkent. A Sajó alsó szakasza a magas tiszai vízállásokig csak lassú ütemben apad.
A Közép-és Alsó-Tisza is mindenhol apad, bár az apadás mértéke nagyon csekély. Szolnokig 6-8 cm/nap, Szolnok alatt 2-5 cm/nap az apadás üteme. A szolnoki vízállások várhatóan csak a hét végére (vasárnap) csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a mai nap folyamán várható a vízszintek III. fokú, Szegednél pedig a II. fokú készültségi szint alá csökkenése.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint a jellemző. Az alsó szakaszon I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. Az apadás üteme a felső szakaszon 5-6 cm/nap, míg az alsó szakaszon 7-10 cm/nap.
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására folytatódik az apadás.
A Hármas-Körös felső szakaszán továbbra is I. fokú készültség van érvényben. A vízállás a középső és alsó szakaszon - a Tisza visszaduzzasztása miatt - lassú apadást mutat. Az alsó szakaszon a visszaduzzasztás miatt III. fokú készültségi szint van érvényben.
 

Nagytavak helyzetértékelése:

Balaton: a mai napon 123 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint. Velencei-tó: 160 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2050 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 37,2 millió Ft volt.
Fel Fel