Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):223cm   Komárom(16:00):265cm   Esztergom(16:00):264cm   Budapest(16:00):355cm   Paks(16:00):343cm   Baja(16:00):507cm   Duna Mohács(16:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.27. 13:39
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1509 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 797 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, Tisza Tokaj- Kisköre és Mindszent - Déli országhatár közötti szakasza, Bodrog, Takta, Zagyva középső szakasza, Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 254 km-en (Tisza Csongrád - Mindszent közötti szakasza, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Hármas-Körös középső szakasza).
III. fokú védekezés van 458 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Duna vízállásait közepes mederteltség mellett lassan apadóan tartja a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
A Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein tapasztalható hóolvadás következtében, lassú apadás tapasztalható. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható csapadék, folytatódik a vízszint csökkenés.
 
A Bodrog vízállása Sárospataknál továbbra is az I. fokozat felett van, de az apadás ütemes. A következő napokban a vízállások várhatóan az I fokú készültségi szint alá csökkenek.
 
A Sajó ? Hernád vízrendszerén az olvadékvíz utánpótlás csökkent. A Sajó alsó szakasza a magas tiszai vízállások miatt csak lassú ütemben apad.
 
A Közép-és Alsó-Tisza is mindenhol apad, bár az apadás mértéke nagyon csekély. Szolnokig 10-20 cm/nap, Szolnok alatt 6-7 cm/nap az apadás üteme. A Kisköre feletti szakaszon I. fokúra mérsékeltük a készültségi szintet. A szolnoki vízállások az előrejelzések szerint legkorábban a jövő hét elején csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet éppen elérő, Szegednél pedig a II. fokú készültségi szint körüli vízállások a jellemzők.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. Az alsó szakaszon I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás.
 
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás.
A Hármas-Körös felső szakaszán továbbra is I. fokú készültség van érvényben. A vízállás a középső és alsó szakaszon - a Tisza visszaduzzasztása miatt - lassú apadást mutat. Az alsó szakaszon II. fokúra mérsékeltük a készültségi szintet.
 
A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
 
Balaton: a mai napon 123 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon 2 cm-t csökkent a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2075 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 31,9 millió Ft volt.
Fel Fel