Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):217cm   Komárom(23:00):226cm   Esztergom(23:00):207cm   Budapest(23:00):277cm   Paks(23:00):222cm   Baja(23:00):383cm   Duna Mohács(23:00):420cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.29. 12:51
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 1321 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 677 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, Tisza Tiszaújváros (Sajó-torok)-Kisköre és Mindszent-Déli országhatár közötti szakasza, Takta, Zagyva középső szakasza, Hármas-Körös felső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 386 km-en (Tisza Kisköre-Tiszaroff és Csongrád-Mindszent közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
III. fokú védekezés van 258 km-en (Zagyva alsó szakasza, Tisza Tiszaroff-Csongrád közötti szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza).
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett, lassú apadás jellemző a felső vízgyűjtőkön kialakult hóolvadás miatt. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
A Dráván és Murán is tartósan közepes mederteltség alakult ki, a vízgyűjtők magasabb részein tapasztalható egyenletes hóolvadás következtében. Az elmúlt 24 órában mindkét folyón néhány cm-es vízszint-emelkedés volt, de készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem.
 
Az OMSZ előrejelzése szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem várható árhullámot generáló csapadék.
 
A Tiszán Tokaj és Tiszaújváros (Sajó-torok)között azapadó vízállásra való tekintettel megszüntettük az I. fokú árvízvédelmi készültséget.
 
A Közép-és Alsó-Tisza mindenhol apad, bár az apadás üteme lassú. Szolnokig 13-15 cm-t, Szolnok alatt 6-9 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. A szolnoki vízállások az előrejelzések szerint a hét közepén csökkennek III. fokú szint alá. Csongrádnál a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig a I. fokú készültségi szint van érvényben.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba, a felső szakaszon II. fokúra mérsékeltük a készültségi szintet. Az alsó szakaszon az apadás hatására megszűntettük I. fokú készültségi szintet.
 
A Körösök teljes vízrendszerében a kedvező időjárás hatására egyenletesen folytatódik az apadás.
 
A Hármas-Körös felső szakaszán továbbra is I. fokú készültség van érvényben. III. fokú készültséget már csak a torkolati szakaszon tartunk.
A kedvező időjárás hatására Magyarország többi vízfolyásán sem számíthatunk árhullámok kialakulására.
 

NAGYTAVAK HELYZETÉRTÉKELÉSE

Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1368 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 43,1 millió Ft volt.
Fel Fel